Тема: Украйна

7 Октомври, 2024 10:36 4 630 170

На другия бряг е руската армия: как тероризират Никопол

  • украйна-
  • никопол-
  • русия-
  • война-
  • днепър-
  • аец запорожие-
  • каховка

От другата страна на Днепър са руската армия и окупираната от нея АЕЦ "Запорожие"

На другия бряг е руската армия: как тероризират Никопол - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„По-рано тук беше плажът ни, до нашето водохранилище", казва пред ДВ 30-годишният жител на Никопол Владислав, показвайки поляна, покрита с трева и фиданки. Малко по-нататък се вижда тясна ивица вода.

Никополският район в Днепропетровска област е на брега на пресъхналия язовир „Каховка" - неговият бент бе разрушен от руската армия и водата се изля в коритото на Днепър, потапяйки много населени места в Херсонска област.

Само на пет километра е окупираната от руснаците АЕЦ „Запорожие" - руската артилерия е съвсем близо до Никопол, който отскоро е обект и на атаки с дронове. „Руските пилоти тероризират Никопол, използвайки града и неговото население като полигон", казва пред ДВ Андрей Коваленко от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

„Да дадеш светлина на хората"

По информация на кмета Александър Саюк, за времето на войната населението на града, възлизало някога на 100 000 души, е намаляло наполовина. Владислав, който работи в градската енергийна компания, е сред хората, които не са си тръгнали. И разказва как поредният обстрел е повредил електроснабдителната мрежа.

Енергетиците не отговарят веднага на повикванията - крият се от артилерийския обстрел и дроновете камикадзе. Те се залавят за работа едва след края на въздушната тревога. Максим от аварийния екип казва пред ДВ: „Определено е приятно да даваш светлина на хората".

Пенсионерката Елена идва до изгорелия си дом да нахрани кучетата. Къщата ѝ е унищожена при нападение с два дрона камикадзе. Жената по това време била на смяна в един от местните заводи, който също бил атакуван от дронове. „Всеки пък се случва в моята смяна. Така че не издържах", споделя Елена, която се уволнила и се пренесла в жилището на сестра си, по-далеч от брега.

Докато електротехниците поправят кабелите, идват още две пенсионерки - Людмила и Фаина, едва ли не единствените, които са останали да живеят на тази улица. И те хранят котките и кучетата на своите заминали съседи.

Домът на Людмила също е пострадал, но пред него има цветна градинка. „Защо да не садя цветя? Нали това е моята градинка. Имахме всичко. Нали сме стопани", споделя жената.

„Видях как расте гробището"

И в центъра на града хората са малко. „Животът е напрегнат, тежък е. Но още има хора, които живеят тук. Предприятията работят, макар и не с пълния си капацитет", обяснява кметът Александър Саюк.

Преди войната Никопол е един от най-големите промишлени градове в Украйна. А сега човек сутрин отива на работа и не знае дали ще се върне, посочва кметът. По негови данни, през войната са загинали 60 цивилни граждани на Никопол, над 400 са били ранени.

36-годишният Михаил си спомня какво е заварил в родния си Никопол, връщайки се от военна служба в началото на годината. „Видях разрушени домове, видях как расте гробището и колко малко хора са останали тук. Представих си, че руснаците могат да завземат Украйна и тя да стане част от Русия. Как бих могъл да живея така? Не бих могъл да им се подчинявам."

Михаил отишъл в армията заедно с баща си. Синът бил командир на артилерийска батарея, баща му бил шофьор механик. „Беше ми много тежко да гледам как вражеската артилерия атакува подразделението на баща ми. Изпуших една кутия цигари за един час", спомня си Михаил. При поредния обстрел баща му бил ранен - част от снаряда останала в гърдите му. Затова в началото на миналата година се уволнил от армията.

„Работата ме спасява"

Година по-късно и Михаил, който също имал проблеми със здравето заради контузия, бил демобилизиран - за да се грижи за баща си инвалид. „Когато се връщаш от войната, имаш чувството, че оставяш нещо недовършено", казва Михаил. Върнал се на работа в завода и сега окуражава колегите си, докато се крият в убежището от руските атаки. „Трябва да си пазите нервите", им казва той. Същевременно се отнася с разбиране към тези, които са напуснали Никопол. „Те просто не могат да се справят с това."

В завода работи и 49-годишната Лилия Шемет. „Сега съм сама. Но работата ме спасява", разказва жената пред ДВ. След края на смяната се връща в дома си в едно от предградията на Никопол, но там я чакат само кучетата и котката - къщата, в която преди е живяло голямо семейство, сега е празна.

Руснаците тероризират мирните жители

Както разказват местните хора, напоследък руската армия обстрелва Никопол и предградията му основно през деня. „Повече от десет пъти в денонощие", споделя пред ДВ пожарникарят Игор Ткачук. Вече втори ден той и колегите му се опитват да загасят пожара в цивилна сграда, поразена от руски снаряди.

„Сградата не е далеч от брега. Врагът вижда всичко и постоянно ни атакува с артилерийски снаряди и дронове. Почти нямаш време да се скриеш", казва Ткачук. На спасителите многократно им се е налагало да прекъсват работата си и да се крият в мазето. И те, както и енергетиците, често стават жертва на повторни атаки.

„Те са почти всеки ден", казва пожарникарят. Един човек от неговия отряд е загинал, четирима са били ранени. „Те използваха най-напред артилерия и реактивни системи за залпов огън, а напоследък - основно дронове. Те са по-евтини и много бързи."

Автор: Анна Соколова


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    129 28 Отговор
    Злите Руснаци и добрите украинци на краварите си е Лачена Пропаганда де! Хахах

    Коментиран от #24, #51, #111

  • 3 честен ционист

    92 17 Отговор
    И в българският Никопол ги чакат с леб, сол и китки здравец.

    Коментиран от #54

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо Бохо

    147 22 Отговор
    Стигнах до " Пресъхналият язовир разрушен от руснаците" и спрях да чета. Даже демократичните медии писаха, че стената е разрушена от укровермахта с хаймарс, и еидеоа имале

    Коментиран от #52

  • 6 Хахахаха

    26 67 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Почна. ВСУ вече са на руска територия!

    Коментиран от #61

  • 7 Българин

    23 80 Отговор
    руската армия се оказа много слаба

    Коментиран от #58

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    21 76 Отговор
    трета година братушките се мъчат в Донбас

    Коментиран от #72, #102

  • 10 Добър ден!

    25 77 Отговор
    Другари комунисти, Артилеристи, болшевики русороби, байтошовци, волгинистини и други подобни Механици,где МОЧАТА?

    Коментиран от #32, #65

  • 11 Българин

    22 73 Отговор
    Матушка се оказа много нефелна империйка
  • 12 Българин

    19 59 Отговор
    чий е Курск????

    Коментиран от #17

  • 13 мдаааа

    8 28 Отговор
    На Левият бряг много им е лесно ...
  • 14 Ха ХаХа

    102 15 Отговор
    Когато вие се печатен на плажа и 8 г.избивахте цивилни в Донбас ви беше добре нали.
    Сега ще клетките в скривалището и ще виеете от страх зомбирани укри
  • 15 7 октомври.Суджа.

    20 66 Отговор

    До коментар #4 от "Фейс нюз":

    Украинското знаме се вее в града.Газта за Европа е под пълен контрол на ВСУ.

    Коментиран от #29, #44, #170

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    17 52 Отговор
    абе,какво стана с тридневната????
  • 19 АРЕС Z

    67 18 Отговор
    Трябва НЕ да го тероризират,а да го заличат от лицето на земята.Срещу фашисти ,терористи и краварски подлоги така се действа,БРУТАЛНО.

    Коментиран от #25, #38

  • 20 Няма тъпи копейки

    74 17 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Има, здравомислещи хора и евроатлантически промити мозъци. Планът Алън Дълес. Управляващата хунта в Украина е фашистка, те са напаст и заслужават да ги няма. Руснаците са се борили винаги срещу фашизма и заслужават поздрави.
  • 21 Никопол в Украйна?

    15 56 Отговор
    Още едно доказателство,че украинците са ни братски народ.Вероятно хората там са с български корени.

    Коментиран от #50, #53

  • 22 Шоо

    77 16 Отговор
    Със Запорожката АЕЦ икономиката на Украйна свърши. В момента Украйна кара само на откраднатото от Европа и България, защото така наречените помощи за Украйна са чист грабеж от българските граждани
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КойТиУмВзе

    12 29 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Внимавай , че Ким Чо ше прати на Вован боя , за червените линии ..

    Коментиран от #31

  • 25 Курск.

    13 33 Отговор

    До коментар #19 от "АРЕС Z":

    Ами ако ВСУ малко разхлабят коланите в над 100 населени пункта в Курск?Ъ?
  • 26 Софийски профан

    35 5 Отговор
    Никопол означава град на победата, но не на български
  • 27 Българин

    10 23 Отговор
    и Хаяско е на другия бряг ....
  • 28 Дедо ви...

    45 13 Отговор
    Руските въоръжени сили са пробили отбраната на украинските въоръжени сили на Запорожкия фронт, като са направили пробив през язовира при Каменское и се бият от другата му страна.
  • 29 Оцет Паниций

    7 15 Отговор

    До коментар #15 от "7 октомври.Суджа.":

    АМИН !!!
  • 30 БАРС

    49 15 Отговор

    До коментар #4 от "Фейс нюз":

    ДА ПРАВ СИ ,ДНЕС ПО ТВ ГЛЕДАХ СВИДЕТЕЛИ НА УКРОТЕРОРИЗМА ДА В СУДЖА СЪБРАЛИ СТАРЦИ И МЛАДЕЖИ И НАПРАВО ГИ ЗАСТРЕЛЯЛИ ДА ДА НАПРАВО ГИ ЗАСТРЕЛЯЛИ КАКТО ХИТЛЕРИСТИТЕ И БАНДЕРОВЦИ РАЗТРЕЛВАЛИ ЕВРЕИТЕ ПРЕЗ ВСВ .КАЗАХА ЧЕ БИЛЕ ПОЛЯЦИ НО ТЕ СЕ БИЯТ НА СТРАНАТА НА УКРАИНА,А ПЛЕНЕНИТЕ УКРИ ПРИЗНАВАТ ЧЕ КАТО СА НАВЛЕЗЛИ В КУРСКА ОБЛАСТ СА ИМ КАЗАЛИ ДА РАЗТРЕЛВАТ ВСЕКИ КОЙТО НЕ ИМ СЕ ПОДЧИНЯВА ДА ГРАБЯТ НАСИЛВАТ И Т.Н. ДА ЗАДА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТ РАША ДА ГИ ПОДГОНИ ОБРАТНО И ДА НАХОУЕ В СУМСКА ОБЛАСТ И ДА СЕ ВКЛЮЧИ НАТО.ИНТЕРЕСТНО ЗАЩО НИКЬДЕ НЕ СЕ ПИШЕ ЗА УКРОЗЛОДЕЯНИЯТА ИЛИ ПОКАЗВАТ ПО ТВ.ИЗОБЩО ОТ 2014 ГОДИНА.В ЧЕТВЬРТЬК ПО ВЕЧЕР С ВЛАДИМИР СОЛОВЕЕВ ЩЕ ПУСНАТ ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ НА СТИВЕНС ИГААЛ ГЛЕДАЙТЕГО ТАМ ЩЕ ИМА МНОГО УЖАСЯВАЩИ ИСТОРИЯ И КАДРИ ОТ 2014.ТОЙ САМ Е РЕШИЛ ДА ОТИДЕ В ДОНБАС И ДА РАЗБЕРЕ ИСТИНАТА.СИГУРЕН СЬМ ЧЕ ЛЬЖА НЯМА ДА ИМА КАКТО УКРИТЕ ЛЬЖАТ.ЖИВЕЯ И НА УКРАИНА И ТО В ЗАПЬДНА И МНОГЛ ДОБРЕ ГИ ЗНАМ ЗА ПАРИ СА ГОТОВИ ДА ЛЬЖАТ ПО ТВ.ДА ВСЯВАТ УМРАЗА КЬМ ВСИЧКО РУСКО.

    Коментиран от #45, #47, #167

  • 31 Проблем!

    12 37 Отговор

    До коментар #24 от "КойТиУмВзе":

    От Китай се забавя доставката на черни чували за нуждите на руската армия.Поне бездомните кучета в украинските степи се нахраниха с прясно месо.
  • 32 Източна ромелия

    27 14 Отговор

    До коментар #10 от "Добър ден!":

    Паметника както ти го.наричаш мога скоро ще се върне.там.където.е.бил
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гнусни руснаци

    16 35 Отговор
    терористи и агресори са руснаците!
  • 37 Отец НАФЪРФОРИЙ

    6 24 Отговор

    До коментар #35 от "ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!":

    След 40 дни пак ще го поменем.

    Коментиран от #60

  • 38 путин е терорист

    15 36 Отговор

    До коментар #19 от "АРЕС Z":

    путин е фашист

    Коментиран от #94

  • 39 Не може да е вярно,

    23 11 Отговор
    руснаците никога не вършат подобни свинщини.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами,като сте почнали

    41 11 Отговор
    Рано със "сърцераздирателните" новини що не кажете и напомните колко години укрите тероризираха и избиваха мирното население на областите близо до тях??!!Така че "Зеле"бъдете обективни,ако ви стиска!
  • 42 Някой

    45 7 Отговор
    Цитат от пропагандата:
    "Никополският район в Днепропетровска област е на брега на пресъхналия язовир „Каховка" - неговият бент бе разрушен от руската армия и водата се изля в коритото на Днепър, потапяйки много населени места в Херсонска област."
    Защо не цитирате американска медия от преди разрушаването на стената, как украински военен говори, как са тествали да разрушат стената с Хаймарс?
    Отделно основно залети части са от страна на руснаците.
  • 43 az #СВО

    42 10 Отговор
    Извънредно!

    Тази сутрин "Кинжал"- ите посетиха Киев и летището в Староконстантинов.
    Съобщава се за серия от много мощни експлозии.

    Днес Върховният има рожден ден...
  • 44 ДНЕС Е РОЖДЕННИЯТ

    45 8 Отговор

    До коментар #15 от "7 октомври.Суджа.":

    ДЕН НА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН!!! ОТ ВСЕ СЪРЦЕ МУ ЖЕЛАЯ ДА РАЗГРОМИ ЗЛОТО НА СВЕТА САШНАТО! ДА БЪДЕ! АМИН!!!

    Коментиран от #90

  • 45 Пожелавал сила и смелост

    40 9 Отговор

    До коментар #30 от "БАРС":

    На руснаците да се справят с тази чума фашизма. Лошото е че цената е много голяма това са невинни жертви и от две страни. И то славяни. Европа много добре знае, а може би вече е забравила какво е кафявия ботуш. Нека силата е с Путин! Да е жив и здрав. Много честит рожден ден! Лв него и руснаците ми е надеждата за бъдещето.

    Коментиран от #161

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Брачет,

    4 15 Отговор

    До коментар #30 от "БАРС":

    Нещо много прекъсваш ве ...🤭😁

    Коментиран от #166

  • 48 Жоро

    43 7 Отговор
    "язовир „Каховка" - неговият бент бе разрушен от руската армия ".......даааа.....ама има лека неточност.....доказа се пред целия свят че укритие сами си го гръмнаха....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Не си ли чел за

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "Никопол в Украйна?":

    Каин и Авел???
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Дън Бай

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    И аз! Мислех, че бързо забравям ама на, помня! А зелето е с алцхаймер.
  • 53 Ха ха

    16 5 Отговор

    До коментар #21 от "Никопол в Украйна?":

    По- скоро с гръцки корени - Никополис.Но ако питаш укри и такива като теб, името идва от дядо Коледа,който се изгубил в полето- Никола у поле.
  • 54 СЛОНА

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    МНОГО ПРАВИЛНО!!!
    ХЛЯБ,ШАРЕНА СОЛ,И МЕД ЧЕКАМЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БРАТУШКИТЕ!!!
  • 55 Лъжи

    26 2 Отговор
    Без граници. Украинците.разрушиха стената
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Няма да чета лъжите на немските зелки

    25 4 Отговор
    ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ И ИЗМАМИ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ! ЯЗОВИРНАТА СТЕНА Е РАЗРУШЕНА ОТ БАНДЕРОВЦИ С АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ. БЪЛВОЧ ОТ ЛЪЖИ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хе хе...

    21 1 Отговор
    Като се зададе края и праведната пропаганда съвсем истерясва и удря дъното. През 1988-1989г беше почти същото. Разликата е, че тогавашните партийни секретари, дядовци и бащи на днешните розови либералдемократи и храненици на посолствоТО, поне влагаха и малко полуистини.
  • 60 Ха ха

    15 0 Отговор

    До коментар #37 от "Отец НАФЪРФОРИЙ":

    Попе,ти го поменуваш всеки 2-3 месеца .И не защото е починал,а защото си едно обикновено пиянде.
  • 61 ко рече ко на Руска територия

    25 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    ами те още миналата седмица ги смяха останаха една шепа .но нали си много умна как да разбереш това дори и дойче зеле писа за разгрома на урковите нацисти хахахах
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дедо ви...

    25 4 Отговор
    Честит Рожден ден на Президента В. Путин. Господ здраве да му дава и дълъг живот. По този повод се е появил банер с поздравително послание към руския президент Владимир Путин в чест на рождения му ден на улица в италианския град Торино, съобщиха авторите на инициативата от сдружение «Перспектива».
  • 64 Ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #56 от "Дано":

    Внимавай какво си пожелаваш.Празникът ви Хелоуин наближава.
  • 65 Ти за

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Добър ден!":

    Въстановяването и трнираш ли?
    ... В раирани работни дрехи ще си!
  • 66 Отец Дионисий

    0 6 Отговор

    До коментар #56 от "Дано":

    Амин .
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Мдаа

    6 25 Отговор
    Руските терористи през цялото си съществуване са правили тези неща.

    Нищо ново.

    Коментиран от #73, #82

  • 69 Поредната тъпня от DW

    28 3 Отговор
    DW кога ще спрат плоскомозъчната пропаганда? Всички разбраха че укронацистите обстрелваха ядрената централа и спукаха бента на язовира, само DW още не били разбрали.

    Коментиран от #71, #114

  • 70 БАНко

    21 3 Отговор
    ВИЖТЕ АВТОРА - ПОМИЯ !!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Българка

    17 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Трета година Натю мъки и безсилие (

    Коментиран от #74

  • 73 освен теб като ан@а...ен

    9 1 Отговор

    До коментар #68 от "Мдаа":

    терорист за други не знам!! ама си топ един приятел се похвали бил си по страстен от жена !!
  • 74 Кой

    3 17 Отговор

    До коментар #72 от "Българка":

    Я кажи, руските фашисти с кого воюват.

    Коментиран от #77

  • 75 Пропагандата

    26 2 Отговор
    е лъжа повторена сто пъти!Стената на язовира я разрушиха укрите,като потоя начин накараха руската армия на напусне Херсон и района, иначе водата ги заливаше!Да кажеш че руснаците са разрушили стената/след като язовира беше под техен контрол/е най голямата наглост и лъжа на западналите!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 с цялото нато

    16 3 Отговор

    До коментар #74 от "Кой":

    ама нещо на либералите не им се получава още повече на украйна тотал щета !!! ако пак не си разбрала да ти напиша

    Коментиран от #78, #85

  • 78 Кой

    4 14 Отговор

    До коментар #77 от "с цялото нато":

    КАжи с кое поделение на НАТО воюват руските фашисти. Само едно.

    Коментиран от #97

  • 79 Претоплена дезинформация от ДВ

    19 4 Отговор
    ДВ пак ни поднасят китка от отдавна разбитите лъжи. Всички знаем че Украинците потопиха язовира от безсилие. Същите с години обстрелват Запорожката централа и ни убеждават че Руснаците сами се обстрелвали. Евроатлантиците се правят че това била самата истина и си въобразяват че обикновените хора не разбират какво става.

    Коментиран от #84

  • 80 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    18 3 Отговор
    Това няма да го напишат тук - От тази сутрин руски флаг се вее над агрегатният завод във Волчанск...К0зяците дерзайте.
  • 81 Сус бе!

    5 16 Отговор
    Копейки мърляви.

    Коментиран от #83

  • 82 хаха 24/7 прогандата

    15 2 Отговор

    До коментар #68 от "Мдаа":

    не спира ама нали си на % към нпо-то на всички им е ясно давай мила
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Мдаа

    5 12 Отговор

    До коментар #79 от "Претоплена дезинформация от ДВ":

    "ДВ пак ни поднасят китка от отдавна разбитите лъжи. Всички знаем че Украинците потопиха язовира от безсилие"

    Отдавна е доказано, че язовирната стена на Каховка и по-специално машинните отделения са взривени отвътре по времето когато руснаците го контролираха.

    Целта на взривяването на стената беше да попречат на ВСУ да продължи настъплението си от другата страна на Днепър, тъй че статията е абсолютно точна.

    Коментиран от #125

  • 85 Желая едни.

    4 12 Отговор

    До коментар #77 от "с цялото нато":

    Ватенките да се опитат да нападнат една натовска държава.

    Коментиран от #110

  • 86 9999999

    13 4 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ !!! ОСВОБОДИТЕЛКА,ОТ ФАШИСТКИЯ УКР.РЕЖИМ, "ФАКТИ" ,ПОНЯТНО ? 5,5 МЛН.УЛРАИНСКИ ГРАЖДАНИ СА ПОТЪРСИЛИ УБЕЖИЩЕ В РУСИЯ САМО ЗА 2023,А В ГЕРМАНИЯ СА 1 МЛН.
    РУСИЯ ДЕНАЦИФИЦИРА НАТО !!!! ( В УКРАЙНА Е УНИЩОЖЕНО АМЕР.ОРЪЖИЕ ЗА = 330 МЛРД $ И СА ИЗБИТИ 2 МЛН УКР.И НАТОВСКИ ВОЙНИЦИ,СКЛАДОВЕТЕ НА НАТО- ПРАЗНИ ) ОКАЗА СЕ ЧЕ САЩ НЯМАТ СЪВРЕМЕННО ОРЪЖИЯ,ВКЛЮЧИТЕЛНО ОСТАРЕЛИТЕ ИМ,НЕПОДЛЕЖАЩИ НА МОДЕРНИЗАЦИЯ ОСНОВНИ МБР МИНИТМЪН. А НОВИ НЯМА И НЯМА И ДА ИМА. !!! 35 ТРИЛ $ ДЪРЖ.ДЪЛГ НА САЩ,НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ТОВА. РУСИЯ ЗА СМЕТКА НА ТОВА Е С УВЕЛИЧЕН ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ НА =188 МЛРД.$ И ОБНОВЕН МОЩЕН ЯДРЕН АРСЕНАЛ ,СПОСОБЕН ДА ЗАЛИЧИ САЩ ЗА 9 МИНУТИ САМО С 10 БР.СС-29

    Коментиран от #93, #104

  • 87 Тома

    15 5 Отговор
    Първата лъжа е че руснаците взривиха язовира и започва с другите лъжи
  • 88 Ало, факти.ру

    5 13 Отговор
    Крим гори!

    Коментиран от #163

  • 89 От страни

    15 4 Отговор
    Руснаците навиха африканците да изгонят всичките западни фирми и да получават справедлива цена за суровините или да ги преработват и да продават готова продукция. Мъка ми е за западния свят който просперираше от ограбване на колониите си, май ще си разменят местата скоро. Точно затова Запада се изправи на ногти срещу Русия.
  • 90 путин терорист фашист

    7 18 Отговор

    До коментар #44 от "ДНЕС Е РОЖДЕННИЯТ":

    Злото се нарича русия!

    Коментиран от #101

  • 91 Мокой

    15 1 Отговор
    Тук напоследък се публикуват много съчинения за войната между Русия и Украйна, които биха получили слаба оценка от учителката ми по БЕЛ.
  • 92 Констатация

    12 2 Отговор
    Видиш ли надписа DW по - добре не чети , защото това означава да четеш гьобелсова пропаганда.
    Нацистките и сатанински медии в тази територия ни направиха дебили

    Коментиран от #99

  • 93 22% Основен Лихвен Процент

    5 14 Отговор

    До коментар #86 от "9999999":

    Раша практически е фалирала.
    Американски пилешки бутчета няма да има.
  • 94 Ако беше

    12 3 Отговор

    До коментар #38 от "путин е терорист":

    учил малко повече,а не да се друсаш,щеше да знаеш какво е фашизъм,и кой го изповядва сега!Фашиско е цялото управление на измислената държава укра!Укровермахта се управлява от самозванец наричащ се президент неизбран от никого!И цялата тази пасмина се командва от крава рия,унищовайки си държавата и народа!Това е фашизъм!!!
  • 95 Град Козлодуй

    6 13 Отговор
    Слава Велика Украйна 👍🤟
    Зеленски Унижи Русия
    Путин Унищожи Своя Народ 😅
  • 96 Явор

    10 5 Отговор
    Дано наистина руснаците тероризират гадните укронацита.
  • 97 Със

    7 0 Отговор

    До коментар #78 от "Кой":

    Снабдяването!!!

    Коментиран от #106

  • 98 Мунчо

    5 7 Отговор
    Чий е Курск?

    Коментиран от #108

  • 99 Мдаа

    4 9 Отговор

    До коментар #92 от "Констатация":

    "Видиш ли надписа DW по - добре не чети , защото ... "

    Може да не мжеш да си вършиш добре работата за Мутрофанова.

    Току виж те загризе съвестта, че разпросраняваш явни лъжи за които всички знаят, че са такива.
  • 100 Мишел

    3 15 Отговор
    Украйна и НАТО убиха над 1 милион руснаци от началото на руската специална военна излагация.

    Русия я чака бой, унижение и разпад. Колкото ядрените оръжия спасиха СССР, толкова ще спасят и Русия.
  • 101 Отговор

    10 4 Отговор

    До коментар #90 от "путин терорист фашист":

    А ти носиш гордо името Идиот.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Русофилистик - обичам путлер на задна

    7 12 Отговор
    Само за да се подмаже на козоeeeбaa Рамзан жужето пред него целува ислямския коран който му подаде защото му обеща че ще изпрати 49 хиляди чеченци да спрат настъплението на славяните украинци на рашистка територия. Жужака падна на колене пред Кимчо,пред аятолаха ,предаде православието защото е до стената!Как сте копейки от бунищата?

    Коментиран от #140

  • 104 СССР

    6 7 Отговор

    До коментар #86 от "9999999":

    Тоя САЩ го заличавате от 1918.
  • 105 крокодилски сълзи!

    12 4 Отговор
    А защо НЕ спазихте подписаните от Укра Мински договори?
    Защо след това послушахте и Борис Джонсън, да продължите войната до победата на САЩ над Русия?
    Еми ревете сега... Както плачеха руснаците в Донбас и Луганск цели 8 години от армията на укра, сега плачете вие... Е, да ама Донбас и Луганск не си го предизвикаха сами, а вие сами сте си виновни за всичко!

    Коментиран от #112

  • 106 Кой

    4 6 Отговор

    До коментар #97 от "Със":

    Дай номер на поделението на НАТО "Снабдяването".

    Коментиран от #137

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 мимка Руски е

    7 3 Отговор

    До коментар #98 от "Мунчо":

    всичко което се намирало като фашаги бавно и методично беше смялно дори западните медия отразиха това безумство !!
  • 109 И днес като вчера.

    6 12 Отговор
    Пред руското посолство брой копейки-НУЛА.

    Коментиран от #113, #119

  • 110 освен да си на зимния

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Желая едни.":

    праид организиран от нпо-то и посолствто друго едва ли можеш да си пожелаеш
  • 111 Не са зли, масово са тъпи крепостниците,

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    но не за имамнентно зли! А кремлянските нацисти са зло, да, такова, дето закопа Просия в следващите 80 години да са в 80-те на 20 век... Само гледай, днес не, ама до 5 години става мазня...

    Коментиран от #117

  • 112 Търколила се една

    6 11 Отговор

    До коментар #105 от "крокодилски сълзи!":

    Крокодилските сълзи са от руските терористи, защото лъжите на пропганадата им вече не хващат. Вече започнаха да ядат от собствения си народ щото баламите свършиха. 39% от бюджета на Рузия са за война. Няма пари за социални дейности, медицина, обучение или бизнес.

    Коментиран от #120

  • 113 и вчера и днес едно и също

    10 1 Отговор

    До коментар #109 от "И днес като вчера.":

    то в ку...х.ата ти главица друго дали може да измисли .я кажи ти защо не си пред американското ама нещо ми се струва че ти миришат чорапите нали
  • 114 Салавёв ,

    3 7 Отговор

    До коментар #69 от "Поредната тъпня от DW":

    Куда пропал ве ?
  • 115 Икономист

    4 8 Отговор
    Без парите от ЕС русия фалира.
  • 116 9999999

    13 4 Отговор
    РУСИЯ ДЕНАЦИФИЦИРА НАТО !!!! ( В УКРАЙНА Е УНИЩОЖЕНО АМЕР.ОРЪЖИЕ ЗА = 330 МЛРД $ И СА ИЗБИТИ 2 МЛН УКР.И НАТОВСКИ ВОЙНИЦИ,СКЛАДОВЕТЕ НА НАТО- ПРАЗНИ ) ОКАЗА СЕ ЧЕ САЩ НЯМАТ СЪВРЕМЕННО ОРЪЖИЯ,ВКЛЮЧИТЕЛНО ОСТАРЕЛИТЕ ИМ,НЕПОДЛЕЖАЩИ НА МОДЕРНИЗАЦИЯ ОСНОВНИ МБР МИНИТМЪН. А НОВИ НЯМА И НЯМА И ДА ИМА. !!! 35 ТРИЛ $ ДЪРЖ.ДЪЛГ НА САЩ,НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ТОВА. РУСИЯ ЗА СМЕТКА НА ТОВА Е С УВЕЛИЧЕН ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ НА =188 МЛРД.$ И ОБНОВЕН МОЩЕН ЯДРЕН АРСЕНАЛ ,СПОСОБЕН ДА ЗАЛИЧИ САЩ ЗА 9 МИНУТИ САМО С 10 БР.СС-29
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Даа!

    0 2 Отговор
    Кво става в уман бре,нещо заприлича на чужд град,а? Ще ви погълнат,дори няма да се уригнат.Не руснака,а онези- в уман.То така се започва: първо земята,след това градска собственост, парче по парче.
  • 119 Да, и двете са в сайта

    4 12 Отговор

    До коментар #109 от "И днес като вчера.":

    Пишат от много профили, все едно са масовка - а то по езикът и неграмотността виждаш, че са двама. И един дежурен, като не троли във фейса - толко са, 12 часов работен ден, стопяват им отверстието, ама ги помпат с пропаганда и се мислят за богоизбраните сили на Гундяаев и блузкат за копейки до откат, милите пшрошляци нефелни...
  • 120 " 39% от бюджета на Рузия са за война"

    13 6 Отговор

    До коментар #112 от "Търколила се една":

    Какво значение има някакъв си бюджет, ако въпросът е: Да я бъде ли Русия или да я няма? ФАЩ и васалите хвърлиха вече половин Трилион долара и още хвърлят, за да загине Русия.
    На тебе, ако ти умира детето и те питат, ще си дадеш ли всичките спестявания, да го спасиш? Ще си продадеш ли Поршето да платиш за операция на сина си, който е 5 годишен?

    Коментиран от #123, #126

  • 121 Да пожелаем

    5 9 Отговор
    На русоэилите, техните кумири да ги асвабадят по руски

    Коментиран от #129

  • 122 соломон напасания

    11 2 Отговор
    С една дума статия или по точно пропаганда на ДВ . И аз имам въпрос към тях :
    Къде бяха на 2 май 2014г ?
    Но явно не само този ден са проспали а целия си живот !
  • 123 Търколила се една

    4 13 Отговор

    До коментар #120 от "" 39% от бюджета на Рузия са за война"":

    С 39% бюджет за война гарантирано шансовете на рузия да я има като суверенна държава намаляват все повече. И това го разбра всеки, който си дава сметка за реланостите на съвременния свят.

    Когато си сринал икономиката си и си я подарил на друга държава, когато си унищожил качеството на населението си, като си го направил неграмотно, болно, инвалидизирано и немислещо - те чака само засилката по нанадолнището.

    Това направи ботоксовия фашист с Русия.

    Коментиран от #128, #141, #146

  • 124 Е, нали украинската

    8 3 Отговор
    армия победоносно напредват към Москва?...или все пак не, а?
  • 125 Това не са доказателства,а цитат.

    9 3 Отговор

    До коментар #84 от "Мдаа":

    ,,В 02:50 руските терористи извършиха вътрешна детонация на конструкциите на Крайовската ВЕЦ.Около 80 населени места са в зоната на наводнение."" ,каза Зеленски след извънредната среща на висши служители.
  • 126 99999

    11 4 Отговор

    До коментар #120 от "" 39% от бюджета на Рузия са за война"":

    НЕ Е ВЯРНО ! ЗА ОТБРАНА СА 6%. РУСКАТА ИКОНОМИКА В МОМЕНТА Е В РАСТЕЖ(+4,5%) ,И С УВЕЛИЧЕН ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ= 188 МЛРД.$.ТАЗИ В САЩ Е В КРИЗА И С УВЕЛИЧЕН ДЪРЖВЕН ДЪЛГ= 4 ТРИЛ.$ САМО ЗА 2 Г...ИЛИ = 35,6 ТРИЛ.$+ ПРАЗНИ ВОЕННИ СКЛАДОВЕ И ОСТАРЯЛА ЯДРЕННА ТРИАДА.АМЕРИКАНСКИЯ СПЕЦИАЛИСТ ОТ ЦРУ СКОТ РИТЕР ПОТВЪРДИ В ИНТЕРВЮ ПРЕДИ 2 СЕДМИЦИ- САЩ СА БЕЗЗАЩИТНИ ПРИ РУСКИ УДАР ПРЕЗ АРКТИКА С НОВИТЕ СИ СИСТЕМИ. 9 МИНУТИ И САЩ СА ИЗПЕПЕЛЕНИ С 10 БР СС-29 Х 20 МГТ.БЧ.
  • 127 ето резултата от укронацизма

    12 6 Отговор
    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност

    2 Българинът Александър Николов – мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014

    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014

    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент

    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград – поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи „чемодан – вокзал – София“

    6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 мвй 2017

    7. Първият акт на преварата в 2014г. – отмяната на законите гарантиращи права на българския език.

    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.

    9. „Закона за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.
    Питам помните ли?

    Коментиран от #135

  • 128 Той налиумря

    7 0 Отговор

    До коментар #123 от "Търколила се една":

    три пъти досега, забравили ли?

    Коментиран от #131

  • 129 Да пожелаем на

    7 4 Отговор

    До коментар #121 от "Да пожелаем":

    евро-атланто заблудените, да се отнесат и към тях, както с "приятелите на Фашистан и васалите им", Садам Хюсейн и Кадафи!
    И те бяха "приятели" и убедени в "доброто" на евро-атлантизма... И знаем, какво стана с тях!

    Коментиран от #132, #134

  • 130 Идеи да искаш

    5 7 Отговор
    Копейката кво вика ще ни вади от НАТО и ЕС че да може да си проветрява зад.ика на изток колкото си иска проститута
  • 131 Търколила се една

    4 7 Отговор

    До коментар #128 от "Той налиумря":

    Не се интересувам от руски опорки.

    Коментиран от #133

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Западните вестници

    6 1 Отговор

    До коментар #131 от "Търколила се една":

    Го писаха.

    Коментиран от #138

  • 134 Неразбрал

    5 9 Отговор

    До коментар #129 от "Да пожелаем на":

    Бавен..Салам и другия камилар бяха приятели на Путен и си получиха заслуженото също както ще си го получи и руското джудже
  • 135 Факт

    4 11 Отговор

    До коментар #127 от "ето резултата от укронацизма":

    !00% от точките ти са лъжи.

    Коментиран от #139, #144, #145

  • 136 Ха ХаХа

    7 1 Отговор
    Какво казал уса парцалът ДВ
  • 137 Кой

    4 0 Отговор

    До коментар #106 от "Кой":

    Си ти, че да ми заповядваш какво да правя, бе ке леш?
    Иди на очен лекар, щом не виждаш очевадното!!!
  • 138 Търколила се една

    2 6 Отговор

    До коментар #133 от "Западните вестници":

    Кои са тези "западни вестници"?

    Посочи един, кой брой и/или от коя дата.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 ехаа

    7 2 Отговор

    До коментар #103 от "Русофилистик - обичам путлер на задна":

    то ясно, че си падаш по мъже, а ако вече си сменил пола ще те обичат и на предна.

    Коментиран от #142

  • 141 " шансовете на рузия

    10 3 Отговор

    До коментар #123 от "Търколила се една":

    да я има като суверенна държава намаляват все повече."?
    Нали знаеш, какво ще стане, ако "нормалните" шансове на Русия да остане северенна, станат НУЛА? Ще стане много горещо и всички ще се усмихнат, без да има време да се прекръстят!
    Как не разбрахте вие, убедените в "западналите", че Русия НЯМА ДА ЗАГУБИ ВОЙНАТА, ако в силозите и подводниците им има 6000 атомни, бойни глави?
    Ти ще се оставиш ли, един "нов европеец" да те намушка с нож в метрото, ако имаш в джоба на якето ти пистолет или още по-добре Калашников с пълен пълнител? От къде си вземате тази "логика"? От Харвард ли?

    Коментиран от #143

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Търколила се една

    3 8 Отговор

    До коментар #141 от "" шансовете на рузия":

    "Нали знаеш, какво ще стане, ако "нормалните" шансове на Русия да остане северенна, станат НУЛА?

    Нали тъкмо това написах - руския фашист в Кремъл буквално подари Русия на Китай.

    Допреди да нападне Украйна Русия получаваше гигантски средства от Запада за суровините си. Сега Китай буквално изстисква лимона Русия.

    Коментиран от #147, #156

  • 144 Де Факто

    6 0 Отговор

    До коментар #135 от "Факт":

    Нито една дума не е лъжа на колегата.
    А ти предател на украинските българи ще летиш в затвора

    Коментиран от #157, #159

  • 145 маке..

    3 0 Отговор

    До коментар #135 от "Факт":

    Ало карльуковски..време е за апчьета.
  • 146 Хабер

    5 0 Отговор

    До коментар #123 от "Търколила се една":

    Си нямаш от Русия!
    Ама си описал България 1 към 1!!!
  • 147 Западните лидери

    3 2 Отговор

    До коментар #143 от "Търколила се една":

    Юза разлика от сигашнитехбяха умни.
    Купувача суровини и изнасаха технологии.
    Сегашните забравиха вноса и Русия започна да си произвежда технологии.
    Китай помни Дамански и във военно отношение е няколко пъти под Русия.

    Коментиран от #150

  • 148 Лъжи, манипулации, лъжи...

    4 2 Отговор
    Това Зеле-то ще ни просълзят, само дето цялата статия е базирана на неистина: "язовир" Каховка", неговият бент беше разрушен от руската армия..." Опс, стоп, украинците думнаха стената и се хвалеха доста дълго с това, даже в този сайт имаше статии за спорната полза от този безрасъден акт...
  • 149 Демократ

    3 5 Отговор
    Насилието е силата на тероризма, защото там няма никаква култура. Древните мъдреци са казали, че безсилието поражда насилие. Русия 100 години след болшевишката революция не можа да се наложи в света с постижения на науката, технологиите, изкуството в честно състезание, в което печелят най-добрите, затова с насилие се опитва да наложи диктатурите по света. Където е успяла успехите на мизерията и терора над хората са главозамайващи - Куба, Венецуела, Северна Корея. Нашенците,които искат да наложат този модел в България да заминават с еднопосочен билет за Москва, начело с Копейкин. Ние искаме България на интелигентните,знаещите и можещи българолюбци.

    Коментиран от #154

  • 150 Търколила се една

    2 2 Отговор

    До коментар #147 от "Западните лидери":

    С пропаганда нито ще излъжете САЩ, нито Китай.

    Т.е. лъжете само себе си.

    Коментиран от #151

  • 151 Ха ХаХа

    1 1 Отговор

    До коментар #150 от "Търколила се една":

    Те вече са излъгани бе халя хульо
  • 152 маке..

    5 1 Отговор

    До коментар #142 от "Русoсифилистик - обичам пyтлер на задна":

    Бандерските бг.козяци са свикнали отзьадьзе..оти зад зелен джугач из изодьзадзе стоять на опашка..над 50сеть алианоджендърськи государства..без смазька.
  • 153 Мдаа

    1 0 Отговор
    А утрините там бяха тихи !
  • 154 Козяшки тъпак

    3 0 Отговор

    До коментар #149 от "Демократ":

    100%
  • 155 Тодоров

    5 1 Отговор
    Aло, DW, не ни тъпчете главите с вашите измислени украински истории и лица и вашата безсмислена пропаганса против Русия ! Коментирайте в момента АГРЕСОРА Израел, и хилядите невинни палестински цивилни жертви. Руснаците обикновено пазят цивилното население, за разлика от ционистите/юдеите. На всички ни е ясно какво става с Украйна - началото на края на безсмислената упоритост на Зеленски и западните му ментори. Рано или късно руснаци и украинци, по-точно руси и малоруси пак ще бъдат един народ и може би една държава.
  • 156 А зеленото и САЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #143 от "Търколила се една":

    "изстискват като лимон Европа..."
    Вече новият политически комисар на Натото обеща на Укра да влезе в Нато! А това означава, че войната ще спре само, когато вече цяла укра е превзета... Това искат и това ще получат. А дали Русия ще стане китайска, какво да ги интересува изобщо западналите? Те нали също губят всичко? Тях ги интересува само, какво ще стане с тях. А както е сега, сметката им ще ги убие и самите тях! Не им трябваше да се захващат с Русия. А понеже са "много умни", вече открито обявиха и следващата си война с Китай! Еми вече няма да се спасят. Иран, Китай, Русия, Северна Корея, арабите и даже и Турция са вече ПРОТИВ западналите и Фашистан.

    Коментиран от #158

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Търколила се една

    2 7 Отговор

    До коментар #156 от "А зеленото и САЩ":

    Грешно си ме цитирал.

    Иначе, никой не се интересува от това какво ще стане в Русия. Западът вече знае, че в бъдеще ще преговаря с Китай за това какво ще се търгува и как от територията, която само формално се нарича Русия. Китай даже няма интерес да променя тези формални обозначения, ако така крепостните по-лесно ще се подчиняват.

    Коментиран от #162, #168

  • 159 Верно е

    1 1 Отговор

    До коментар #144 от "Де Факто":

    Ще леТи в затвора... от к. о. р на
    к. о. р... 😂🤣😅🤣😂

    Коментиран от #160

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Дедо ти...

    3 1 Отговор

    До коментар #88 от "Ало, факти.ру":

    Гори ти мозъка на теб
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Баце ЕООД

    4 1 Отговор
    Хаха, безработния краварски истерик, мн ме кефи как хленчи ли, хленчи.
  • 166 БАРС

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Брачет,":

    ВИЖДАМ ЧЕ СИ ИЗПРЪЩЯЛ НЕЩО.ЗА СЬЖАЛЕНИЕ И ДОКТОРИ НЯМА ДА МОГАТ ДА ТИ ПОМОГНА
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Ха-ха

    5 0 Отговор

    До коментар #158 от "Търколила се една":

    "Западът вече знае, че в бъдеще ще преговаря с Китай "
    Ти не разбра! Западът, какъвто е днеска, няма да го има в бъдеще ! Европейците вече се усетиха, че ФАЩ ги дои и ги използва за дебили.
    Техният алианс се разпада пред очите ни! Унгария, Словакия, сега след изборите И Австрия.. .. а скоро и другите, НЕ се подчиняват на марионетката Урсула... И васалите правят бунт на кораба, ФАЩ остават сами!
  • 169 СЕМ

    3 0 Отговор
    А кога Дойче Веле ще престане да тероризира с лъжите си?
  • 170 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "7 октомври.Суджа.":

    Е иииии ?!!!!???!!
Новини по държави: