Отидете към основна версия

6 066 150

Ако не иска Украйна да се разпадне, Зеленски трябва да приеме една мрачна истина

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • нато-
  • сащ

Украйна в момента няма нито хората, нито оръжията, за да си върне всички окупирани от Русия свои територии

Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна взима все повече жертви. Володимир Зеленски иска да убеди Запада със своя „план за победа“ да продължи подкрепата си, но в действителност Украйна се нуждае от нещо много по-амбициозно: спешна промяна на курса, пише focus.de, цитирайки The Economist.

Ако Украйна и нейните западни поддръжници искат да спечелят, първо трябва да имат смелостта да признаят, че губят. През последните две години Москва и Киев водеха скъпа война на изтощение. Това е нетърпимо.

Когато Зеленски пътува до Америка преди дни, за да се срещне с президента Джо Байдън, той донесе със себе си „план за победа“, който всички очакваха да включва подновен призив за оръжия и пари, но в действителност Украйна се нуждае от нещо много по-амбициозно: една спешна промяна на курса.

Напредъкът на Русия в източната част на страната, особено около град Покровск, показва в колко трудна ситуация е Украйна. Русия губи много войници, но същото важи и за Киев. Украинските линии могат да се разпаднат, преди военните усилия на Русия да бъдат изчерпани.

Освен това Украйна също трябва да се бори извън бойното поле. Русия вече е унищожила толкова голяма част от електропреносната мрежа, че украинците са изправени пред ежедневни прекъсвания на електрозахранването до 16 часа през мразовитата зима. Хората са уморени от войната.

Армията се бори да мобилизира и обучи достатъчно войници, за да задържи фронтовите линии, а какво да говорим за връщане на цялата окупирана територия – това към момента изглежда невъзможно. Пропастта между пълната победа, към която много украинци се стремят, и тяхното желание или способност да се борят за нея, се разширява.

Ако Зеленски продължава да се противопоставя на реалността, той отблъсква поддръжниците и разделя украинците. Умората се разпространява и в чужбина. Твърдата десница в Германия и Франция твърди, че подкрепата за Украйна е загуба на пари. Доналд Тръмп може скоро отново да стане президент на Съединените щати. Тръмп е способен на всичко, но думите му вече подсказват, че иска да предаде Украйна на руския президент Владимир Путин.

Ако Зеленски продължи да се противопоставя на реалността, като настоява, че украинската армия може да си върне цялата земя, която Русия е откраднала от 2014 г. насам, той ще отблъсне поддръжниците на Украйна и допълнително ще раздели украинското общество.

Независимо дали Тръмп спечели през ноември или не, единствената надежда за запазване на подкрепата на Запада и обединяване на украинците се крие в нов подход, който започва с това лидерите да са честни за това какво означава победа. Западът трябва да направи целта на войната на Зеленски надеждна с оръжия и гаранции за сигурност. Както The Economist пише, Путин нападна Украйна не заради нейната територия, а за да ѝ попречи да се превърне в просперираща, ориентирана към Запада демокрация. Партньорите на Украйна трябва да принудят Зеленски да убеди народа си, че това остава най-важната награда в тази война.

Колкото и да иска Зеленски да изгони Русия от цяла Украйна, включително Крим, той няма нито хората, нито оръжията, за да го направи. Ако Украйна успее убедително да откаже на руснаците всякаква перспектива за по-нататъшен напредък на бойното поле, тя ще може да демонстрира безсмислието на по-нататъшни големи офанзиви. Независимо от това дали официално мирно споразумение е подписано или не, това е единственият начин да се сложат край на боевете и да се гарантира сигурността, върху която в крайна сметка ще почиват просперитетът и демокрацията на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: