Отидете към основна версия

2 714 129

Южна Корея: Северна Корея е изпратила войски в Русия

  • украйна-
  • южна корея-
  • северна корея-
  • русия-
  • война

Южна Корея каза, че изпращането на севернокорейски войски в Русия е "сериозна заплаха за сигурността"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Южна Корея заяви днес, че според нея Северна Корея е изпратила войски в Русия, представляващо "сериозна заплаха за сигурността" на международната общност, на която Сеул ще отговори с всички налични средства, се казва в изявление на южнокорейската президентска канцелария, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Отделно от това шпионската агенция на Южна Корея заяви, че Северна Корея участва във войната в Украйна и е решила да изпрати 12 000 военнослужещи, включително подразделение на специалните сили, съобщи агенция Йонхап. Южнокорейският президент Юн Сук-йол свика извънредна среща във връзка със сигурността с ключови представители на разузнаването, военните и отговарящи за националната сигурност служители, за да обсъди участието на севернокорейските войски във войната на Русия срещу Украйна, се казва в съобщението.

"Участниците се обединиха около мнението, че сегашната ситуация, при която сближаването на Русия и Северна Корея премина отвъд прехвърлянето на военни доставки до реалното изпращане на войски, представлява сериозна заплаха за сигурността не само на нашата страна, но и на международната общност", се казва още в съобщението.

Южнокорейски официални представители и преди са заявявали, че вероятно е вярно, че известен брой севернокорейски военнослужещи са в Русия и участват във войната ѝ с Украйна, но не са давали ясен отговор за естеството или мащаба на подобно разполагане, отбелязва Ройтерс.

Канцеларията на президента Юн Сук-йол заяви, че Южна Корея заедно със съюзниците си следи отблизо изпращането на севернокорейски войски в Русия още от началния етап. Тя обаче не предостави никакви разузнавателни данни, които да подкрепят твърдението за изпращане на войски. Не се уточнява и дали е налице информация севернокорейски войници да са участвали в бойни действия.

Северна Корея е разположила първи контингент от 1500 войници от своите специални части във Владивосток, в руския Далечен изток, и скоро ще изпрати още, заяви днес южнокорейското разузнаване, цитирано от Франс прес.

Южнокорейската разузнавателна служба „е установила, че от 8 до 13 октомври Северна Корея е транспортирала войници от своите специални части до Русия с транспортен кораб на руските военноморски сили, което потвърждава началото на бойното участие на Северна Корея“, се казва в изявление на службата, в което се публикуват и подробни сателитни снимки.

Южнокорейската служба посочва, че разположените в Русия севернокорейски войници са получили руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи за самоличност, и допълва, че те са дислоцирани в руски военни бази във Владивосток, Усурийск, Хабаровск и Благовешченск, където преминават обучение, което да ги подготви за изпращане в зони на бойни действия, отбелязва Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: