Сокът от черен бъз може да бъде мощно средство за контрол на телесното тегло и подобряване на метаболизма, сочи проучване на изследователи от Вашингтонския университет, цитирани от електронното издание "Юрикалърт".
Данните, публикувани в изданието Nutrients, показват, че консумацията на около 340 грама сок от черен бъз дневно в продължение на една седмица предизвиква положителни промени в чревния микробиом, нивото на кръвна захар и изгарянето на мазнини от организма.
Черният бъз обикновено се използва като лечебно растение и добавка за подобряване на функциите на имунната система. Другите му потенциални ползи за здравето обаче са слабо проучени, отбелязват специалистите, цитирани от БТА.
"Черният бъз е недооценен плод, както от търговска, така и от хранителна гледна точка", казва Патрик Солверсън от изследователския екип от Вашингтонския университет. "Сега започваме да осъзнаваме неговото значение за човешкото здраве и резултатите са много вълнуващи".
Проучването анализира ефекта на черния бъз върху метаболизма при 18 възрастни с наднормено тегло. Участниците са консумирали или сок от черен бъз, или специално разработено плацебо с подобен цвят и вкус, като са спазвали стандартизиран хранителен режим.
При доброволците, получавали сок от черен бъз, е установено значително повишено количество на полезни чревни бактерии и намалено на вредни такива. Освен положителни промени в микробиотата, консумацията на бъз е довела до подобряване на метаболизма.
Според данните сокът от черен бъз е намалил нивата на глюкоза в кръвта на участниците средно с 24 на сто, което показва значително подобрена способност за преработка на захарите след консумация на въглехидрати. Освен това е констатирано и с девет процента намаление на нивата на инсулин, твърдят учените.
Сокът от черен бъз също така може да подобри способността на организма да изгаря мазнините. При участниците, приемали тази напитка, е установено разграждане на мастни киселини след хранене с високо съдържание на въглехидрати и по време на тренировка.
Изследователите обясняват тези положителни ефекти с високата концентрация на антоцианини в черния бъз - биоактивни съединения на растителна основа, които имат различни ползи за здравето, включително противовъзпалително, антидиабетно и антимикробно действие.
"Храната е лекарство и науката наваксва с тази народна мъдрост", казва Солверсън. "Това проучване допринася за нарастващия брой доказателства, че черният бъз, който се използва като народно средство от векове, има многобройни ползи за метаболитното и пребиотичното здраве".
Други горски плодове също съдържат антоцианини, но обикновено в по-ниски концентрации. Човек би трябвало да консумира четири чаши къпини на ден, за да постигне същата доза антоцианини, която се съдържа в около 170 грама сок от черен бъз, отбелязва изследователят Патрик Солверсън.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
Коментиран от #8
12:38 09.01.2025
2 стига стари дъвки
Коментиран от #5, #6, #7
12:50 09.01.2025
3 Факт
12:53 09.01.2025
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Има
До коментар #2 от "стига стари дъвки":
по магазините. Виж най-добре в денонощния на ъгъла.13:25 09.01.2025
6 Има
До коментар #2 от "стига стари дъвки":
го и по аптеките като тинктура. И си е дърво. На село му викат свирчовина. Май месец, някъде по спомени цъфти, и може да се бере за чай цвета. Много е приятен аромата, също е и много полезен за бял дроб и бъбреци. После цветовете стават на черни зрънца. За тях кога е най-подходящо да се берат и как да се приготвят, не съм търсил информация, на със сигурност, има доста из мрежата.13:33 09.01.2025
7 Черния
До коментар #2 от "стига стари дъвки":
бъз си е дърво, а на онова дето е като храст, му викат бъзак. Иначе зрънцата си приличат, само че черния бъз цъфти по-рано. Бъзака е към август чак.13:48 09.01.2025
8 ганю
До коментар #1 от "Пич":
и като свикнеш после минаваш на татул и беладонаи после при Свети Петър
18:11 09.01.2025
9 Само по лъжица
Повече е отровен
19:22 09.01.2025