Отидете към основна версия

444 0

Бивш президент на Боливия беше обвинен в дестабилизация на страната

  • боливия-
  • ево моралес-
  • конституция-
  • дестабилизация

Поддръжници на Моралес блокираха магистрали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на Боливия обвини бившия президент Ево Моралес в опит да подкопае конституционния ред и да дестабилизира ситуацията в страната поради блокирането на магистрали от негови поддръжници, се съобщава в изявление на външното министерство на страната.

"Министерството на външните работи на Боливия насочва вниманието на международната общност към факта, че в нашата страна се провеждат събития, насочени към дестабилизиране на обстановката в нея. Тези действия се ръководят от бившия президент Ево Моралес, който се опитва да подкопае демократичния ред, което представлява заплаха не само за Боливия, но и за стабилността и сигурността на нашия регион“, се казва в изявление на отдела.

Боливийското външно министерство нарече затварянето на пътища от привържениците на Моралес престъпно. „Те нарушават доставките на храна, гориво и лекарства и пречат на свободното движение на граждани, нарушавайки индивидуалните и колективните права, както и причинявайки икономическа вреда на боливийските семейства“, се казва в текста. Според властите в резултат на сблъсъци с поддръжници на бившия президент 14 полицаи са били тежко ранени.

„Правителството ни многократно е демонстрирало готовност за диалог, но е очевидно, че зад тези протести стоят лични интереси“, казаха от МВнР.

Както пише вестник El Deber, привърженици на бившия президент, който критикува политиката на сегашното правителство, блокират няколко от най-големите магистрали в страната в продължение на 13 дни. На 25 октомври край село Паротани, през което минава пътят, свързващ град Кочабамба със западната част на Боливия, възникнаха сериозни сблъсъци между полиция и протестиращи, които продължиха повече от два часа. Според изданието привържениците на Моралес са хвърлили импровизирани взривни устройства по полицията, а полицията е отговорила със сълзотворен газ.

На 22 август президентът на Боливия Луис Арсе обяви планове за провеждане на референдум по въпросите за запазване на субсидиите за гориво, броя на парламентаристите и възможността за преизбиране на президента. Властите искат да ограничат възможността за избор на държавен глава до два мандата, независимо дали са последователни или не. Ако предложението бъде одобрено, Моралес, който дойде на власт през януари 2006 г. и беше президент до ноември 2019 г., няма да може да се кандидатира за преизбиране през 2025 г., въпреки изразеното от него желание.

Арсе беше министър на икономиката при Моралес и негово протеже на президентските избори през октомври 2020 г. По-късно обаче възникнаха разногласия между политиците, по-специално относно това кой да стане кандидат за президент от управляващата партия Движение към социализма.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини