Отидете към основна версия

18 160 19

Този вид масло причинява генетични промени в мозъка

  • соя-
  • соеви продукти-
  • соево масло-
  • генетични промени-
  • мозък-
  • опасност-
  • изследване-
  • сащ

Продуктът е едно от най-консумираните масла в САЩ 

Снимки: shutterstock

Едно от най-разпространените и често консумирани масла може да увреди мозъка и неговите функции. Тази зловеща и обезпокоителна констатация прави екил от учени от Университета на Калифорния, Ривърсайд (UCR).

Това масло е сред най-често използваните в хранително-вкусовата индустрия в САЩ и влиза в състава на голяма част от пакетираните храни, както и в бързите храни.

Неврологични състояния като аутизъм, болест на Алцхаймер, тревожност и депресия, могат да бъдат причинени от соевото масло, констатират учените в своето проучване,публикувано този месец в списание Endocrinology.

По данни на Министерството на земеделието на САЩ соевото масло е широко използвано в страната за различни цели - за пържене на бързо хранене, добавя се към пакетирани храни и към храна на добитък. Безспорно това е най-произвежданото ядливо масло в САЩ, а в последните години е станало предпочитана мазнина, предимно за хора, които търсят по-здравословен начин на хранене, подобно на зехтина и фъстъченото олио.

Авторите на проучването обаче, заявяват, че по всяка вероятност соевото масло не е здравословно за хората и може да доведе до неврологични увреждания.

Проучването, сравнява мишки, хранени с три различни диети с високо съдържание на мазнини: соево масло, соево масло, модифицирано така, че да съдържа ниско съдържание на линолова киселина и кокосово масло.

Екипът изследователи от Калифорнийския университет откри през 2015 г., че соевото масло причинява затлъстяване, диабет, инсулинова резистентност и мазен черен дроб при мишките.

Ефектът върху хипоталамуса

В проучване от 2017 г. същата група научи, че ако соевото масло е с ниско съдържание на линолова киселина, предизвиква по-малко затлъстяване и инсулинова резистентност.

Но в изследването, публикувано този месец, изследователите не откриха разлика между влиянието на модифицираното и немодифицираното соево масло върху мозъка. По-конкретно, учените откриха силно изразени ефекти на маслото върху хипоталамуса, където се провеждат редица важни процеси.

„Хипоталамусът регулира телесното тегло чрез метаболизма, поддържа телесната температура и е от решаващо значение за възпроизводството и физическия растеж, както и за реакцията при стрес“, заяви Маргарита Курас-Колазо, доцент по невронауки в UCR и водещ автор на изследването.

Екипът определи, че редица гени в мишките, хранени със соево масло, не функционират правилно. Един такъв ген произвежда "хормона на любов", окситоцин. При мишките, хранени със соево масло, нивата на окситоцин в хипоталамуса спадат.

Изследователският екип откри приблизително 100 други гени, също засегнати от консумацията на соевото масло. Те смятат, че това откритие може да има последствия не само за енергийния метаболизъм, но и за правилната мозъчна функция и заболявания като аутизъм или болест на Паркинсон. Важно е обаче да се отбележи, че няма доказателство, че маслото причинява тези заболявания.

Освен това екипът отбелязва, че констатациите се отнасят само за соевото масло - не за други соеви продукти или за други растителни масла.

"Много соеви продукти съдържат само малки количества от маслото и големи количества здравословни съединения като есенциални мастни киселини и протеини", казва Франсис Сладек, токсиколог и професор по клетъчна биология от UCR, която не съветва хората да се отказват от други соеви продукти като тофу, соево мляко и соев сос.

Трябва да се отбележи, че това проучване е проведено върху мишки и изследванията върху мишки не винаги водят до едни и същи резултати при хората.

Една допълнителна забележка към това проучване е, че изследователският екип все още не е определил кои химични вещества в маслото са отговорни за промените, открити в хипоталамуса. Но това не е линолова киселина, тъй като модифицираното масло също генерира генетични смущения, нито е стигмастеролът, подобен на холестерола, който се намира естествено в соевото масло.

Идентифицирането на съединенията, отговорни за отрицателните ефекти, е важна област за бъдещите изследвания на екипа.

Това би могло да помогне за създаването на по-здравословни диетични масла в бъдеще.

"Догмата е, че наситените мазнини са лоши, а ненаситените мазнини са добри. Соевото масло е полиненаситена мазнина, но идеята, че е здравословно, просто не е доказана", заяви Сладек.

Всъщност, кокосовото масло, което съдържа наситени мазнини, предизвиква много малко промени в гените на хипоталамуса.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини