Отидете към основна версия

9 902 12

Къде бъркаме всички, когато мерим кръвното си

  • високо кръвно налягане-
  • хипертония-
  • грешка-
  • мерене на кръвно-
  • състояние-
  • здраве

Според статистиката всеки пети човек с високо кръвно не знае за състоянието си

Снимки: shutterstock

Диагнозата "високо кръвно налягане" не винаги означава, че пациентът спешно се нуждае от постоянен прием на лекарства, за да държи кръвното си в норма. Често пъти, това състояние е просто сигнал, че трябва да промените начина си на живот.

Свалянето на излишни килограми, промяната на хранителния режим и отказът от различни вредни навици, са само част от нещата, които човек може да направи, за да предотврати диагноза "хипертония".
Когато обаче, тази диагноза е на лице, е важно пациентите да се съобразяват с нея и да спазват насоките и съветите на своите лекари.

Факт е, че високото кръвно налягане увеличава риска от редица здравословни проблеми, включително сърдечен удар, инсулт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания.

Според статистиката всеки пети пациент с високо кръвно дори не знае, че има такъв проблем. Поради тази причина е важно да се провежда навременна диагностика и постоянно да се измерва този показател. От внезапни инфаркти и инсулти днес умират не само старите хора, но и мъже "в разцвета на силите си" и дори децата.

Според авторите на скорошно проучване напоследък се появяват все повече доказателства за ползите от мониторинга на кръвното налягане у дома. Лекарите могат да подобрят грижите за пациенти с високо кръвно налягане, ако разчитат повече на показателите на кръвно налягане, измерено в домашни условия, отколкото в болницата.

Много експерти смятат, че така нареченият синдром на бялата престилка може да причини несъответствия в резултатите на кръвното налягане. Всъщност терминът се отнася до повишаване на налягането по време на неговото измерване.

Прави впечатление, че при много хора това се проявява в рязък скок на показатели само от вида на човек в бели дрехи.

„Много хора се изнервят, когато видят лекар или медицинска сестра, и кръвното им налягане се покачва“, казва Кевин Хванг от медицинско училище UTHealth McGovern.

Междувременно, когато лекарите видят повишени показатели, могат да предпишат неправилно лечение. В действителност истинското състояние на пациента може да не е толкова критично, колкото изглежда в лекарския кабинет.

Авторите на изследването съобщават, че от 10 до 50 процента от пациентите с високо кръвно налягане, наблюдавани в лекарския кабинет, имат напълно нормални показатели у дома. Поради тази причина лекарите трябва да потвърдят диагнозата и постоянно да следят напредъка на лечението в домашни условия.

Обърнете внимание, че днес има много видове начини за измерване на налягане в дома, някои от които изпращат резултати директно към лекаря.

Освен това учените посочват и други предимства на измерването на кръвното налягане у дома: по този начин лекарите могат да получат повече допълнителна информация за анализ, а пациентът намалява необходимостта от редовно посещение в болницата.

Има обаче един съществен минус: пациентите могат да злоупотребяват с домашните устройства и да предоставят неточна информация на лекарите.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини