Отидете към основна версия

22 376 17

Лоши новини от Азия

  • тайван-
  • коронавирус-
  • пандемия

Тайван отново повиши случаите на заразени с коронавирус

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тайван съобщи за 22 нови случая на коронавирус, като 21 от тях са моряци от военни кораби, които са били на приятелска визита в малката тихоокеанска островна държава Палау миналия месец.

Тайван досега относително успешно се справяше с контрола над коронавируса благодарение на ранната превенция и миналата седмица регистрира три дни без нови случаи на инфекция, но днес властите съобщиха, че трима кадети, участвали в мисията в Палау - една от едва 15-те страни, които поддържат дипломатически отношения с Тайван, са заразени, и че 700 военни моряци са поставени под карантина и тестуване.

С днешните новозаразени 21 военни моряци общият брой на случаите във военния флот възлиза на 24 души. Случаите в Тайван вече са 420, с шестима починали.

На пресконференция днес министърът на здравеопазването заяви, че засега инфектирани моряци са открити само на един от трите кораба, гостували в Палау, но е необходимо допълнително разследване, за да се установи откъде точно моряците са прихванали вируса. На същата пресконференция заместник-командирът на флота се извини с дълбок поклон, задето не са приложени превантивни мерки. Президентската канцелария съобщи, че президентката на Тайван Цай Ингвен е присъствала на церемонията по посрещането на корабите, но само е махала с ръка на моряците от брега и не е била изложена на риск от заразяване.

Всички моряци са се върнали в сряда от Палау, където са били от 12 до 15 март. Президентът на тихоокеанската държава Томи Ремендесау заяви в интервю същия ден, че в неговата страна с 20 000 души население няма нито един случай на зараза и че ще затвори границите, за да не допусне инфекция. Палау получи от Тайван помощ за борба с вируса, включително тестове и лицеви маски, припомня агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.

Свързани новини