Отидете към основна версия

2 352 23

77% от германците смятат, че Китай е виновен за COVID-19

  • германия-
  • китай-
  • ковид-19-
  • ухан-
  • пандемия

Пекин категорично отхвърли критиките към своите действия в отговор на епидемията от американски служители и други държави

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Огромното мнозинство от германците смятат, че Китай носи поне частична вина за пандемията от новия коронавирус и вярват, че Пекин е излъгал за броя на заразените с Covid-19, пише европейската редакция на Politico.

Според последното проучване на общественото мнение на базираната в Лондон агенция „Редфилд енд Уинтъм Стратеджис“ от 7 май, 77% от респондентите са казали, че Китай носи поне частична вина за вируса, тъй като той се появи за първи път в град Ухан. Според 34% от участниците в допитването, Китай е единственият виновен за здравната криза.

Междувременно 74 процента заявиха, че Китай не е бил честен при съобщаването на броя на заразените.

Китай категорично отхвърли критиките към своите действия в отговор на епидемията от американски служители и други, които обвиниха Пекин, че е информирал света за коронавируса прекалено късно и изразиха скептицизъм към данните за инфекцията в азиатската страна.

Германското правителство постави среща на върха с китайските лидери в центъра на плановете за председателството си на Съвета на Европейския съюз през втората половина на тази година. Форумът трябваше да се състои в Лайпциг през септември, но в момента вече не е ясно дали изобщо ще се проведе, или ще бъде във формат на видеоконференция.

Само 10 процента от анкетираните са поискали по-близки отношения с втората по големина икономика в света, докато 33 процента са за повече дистанция между двете страни. Общо 45 процента заявиха, че искат да поддържат отношенията в сегашното им състояние.

Респондентите широко подкрепиха собствения отговор на Германия на здравната криза, като повече от половината са съгласни с постепенното завръщане към нормалния живот с облекчаването на ограниченията. Според проучването 68 процента от германците смятат, че правителството се е справило добре с кризата и 65 процента одобряват действията на канцлера Ангела Меркел.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини