Отидете към основна версия

3 484 8

Франция: Неприемливо е европейска фирма да даде първите си ваксини на САЩ

  • ваксина-
  • sanofi-
  • сащ-
  • франция-
  • коронавирус

Ръководството на компанията обяви, че ще даде приоритет на американския пазар

Снимка: БГНЕС/ EPA

Френското правителство предупреди, че би било "неприемливо", ако фармацевтичният гигант Sanofi запази първата си партида готови ваксини за COVID-19 за САЩ, след като ръководството на компанията обяви, че ще даде приоритет първо на американския пазар, предава AFP, съобщи агенция "Фокус".

"За нас би било неприемливо, ако има привилегирован достъп (до ваксините) за тази или онази страна по финансови причини", каза заместник-министърът на финансите Агнес Пание-Рунаше пред Sud Radio. Британският изпълнителен директор на компанията Пол Хъдсън заяви на 13 май, че ако усилията на компанията да разработи ваксина се увенчаят с успех, той първо ще снабди правителството на САЩ, защото са "готови да поемат този риск", след като Вашингтон удължи партньорството си с тях тази година.

"Така ще бъде, защото те са посветени на това да се опитат да защитят населението си, да рестартират икономиката си", каза той пред американската медия Bloomberg. Компанията още не е започнала изпитанията на своите ваксини и се очаква те да са разработени най-рано в края 2021 г. Проектът е финансиран от програма на американското министерство на здравеопазването.

Въпреки това коментарите на Хъдсън предизвикаха гневни реакции сред френските здравни власти, защото Sanofi през последните години е получила и десетки милиони евро от Франция. Пание-Рунаше заяви, че веднага се е свързала с ръководството на компанията и оттам са я уверили, че "ваксината ще е достъпна във всяка държава и очевидно във Франция също, защото те имат фабрики тук".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини