Отидете към основна версия

4 796 16

Десетки хиляди хора с увредени дробове до живот заради COVID-19

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • бял дроб-
  • ваксина

Пандемията се ускорява и навлиза в нова опасна фаза, предупреди СЗО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки хиляди хора, прекарали по-тежко инфекцията с коронавирус, са с увредени до живот бели дробове, твърдят лекари пред Би Би Си.

Болестта нанася тежки поражения, известни като пулмонарна фиброза - необратимо състояние, което води пациентите до постоянна кашлица, трудно дишане и умора. Пандемията се ускорява и навлиза в нова опасна фаза, предупреди СЗО.

Заразените в света вече минаха 9 200 000 души, а починалите са над 475 000, показват последните данни. Турският здравен министър предупреди, че в страната нарастват случаите, при които се налага апаратно дишане.

Починалите в Сърбия пък са значително повече, отколкото са оповестени, твърдят местни журналисти.

Според Балканската мрежа за разследваща журналистика от 19 март до 1 юни в страната са починали 632-ма пациенти, което е с 388 повече от обявените 244 жертви, пише в. “Данас”.

Заразените през миналата седмица пък били по 200-350 на ден, а не обявяваните около 100. Саудитска Арабия обяви, че няма да допуска чужденци на мюсюлманското поклонение в Мека в края на юли.

Япония пък пусна в действие най-бързия суперкомпютър в света в борбата срещу Ковид-19. Fugaku, който може да извършва над 415 квадрилиона изчисления в секунда, ще се използва за откриване на способи за лечение на заразата.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Свързани новини