Отидете към основна версия

1 859 20

Бързането с непроверена ваксина може да влоши кризата

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • великобритания-
  • оксфорд

Глобалната здравна криза може да се влоши, ако ваксината има ниско ниво на ефикасност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бързането с непроверена COVID-ваксина може потенциално да влоши пандемична криза. Това твърди професор Ричард Пето от Оксфордския университет пред британския вестник "Гардиън", цитиран от БНР.

Той също така посочи, че ваксината срещу COVID-19 може да бъде произведена прекалено бързо и предупреди, че глобалната здравна криза може потенциално да се влоши, ако първата ваксина има ниско ниво на ефикасност.

Дори такава ваксина да защити само малка част от населението, това ще се счита за стандарт, по който ще бъдат оценявани и по-късните коронавирусни ваксини. Това от своя страна може дори да доведе до одобряване на  некачествени ваксини, тъй като те не би трябвало да доказват, че са по-добри и ефективни от първата.

Ричард Пето е член на експертната група "Солидарност за ваксина" към Световната здравна организация. "Разполагането със слабо ефективна ваксина може в действителност да влоши пандемията COVID-19, ако властите погрешно приемат, че тя ще доведе до значително намаляване на риска от нови инфекции, или ако ваксинираните лица погрешно повярват, че са имунизирани, като по този начин намаляват прилагането или спазването на другите противопидемични мерки за контрол", посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини