Отидете към основна версия

8 960 20

7 лесни начина, с които да спрем цигарите

  • тютюнопушене-
  • спрете-
  • цигарите-
  • трикове-
  • начини

Няма зависимост, от която човек не може да се откаже, стига да иска и да намери правилния подход

Снимкa: Shutterstock

Тютюнопушенето е навик, от който мнозина хора твърдят, че не могат да се отърват, каквото и да правят. Над 1 млрд. души в света са активни пушачи и тази бройка се увеличава с всяка изминала година. Истината е, че няма зависимост, от която човек не може да се откаже, стига да иска и да намери правилния подход, за да го направи.

Actualno.com предлага 7 трика, с които можете да спрете цигарите завинаги:

1. Воля

Първото и най-важно нещо, без което няма как това да се случи, е да вземете финално решение, че спирате цигарите и да имате волята да го направите. Не позволявайте на някой друг да ви казва, че трябва да спрете да пушите, защото това няма да е достатъчна сила, която да ви накара да го направите. Решението трябва да дойде от самите вас – само тогава имате шанс да се справите.

2. Никотинова терапия

В началото можете да си помагате с никотинови лепенки например, така че за тялото шокът да не е прекалено голям и то бързо да поиска да си набави нужния никотин от запалването на 1-2 цигари.

3. Не се събирайте с пушачи – много важно правило е около себе си да нямате изкушения. Знаем, че например на работното място, често пушачите излизат на терасата, говорят си и палят по една цигара, докато си почиват. Трябва да избягвате такива събирания поне първите няколко седмици, така че цигареният дим да не ви изкушава. Излизайте с непушачите например!

4. Намерете си някой, с който да го направите заедно

Взаимното даване на сила и мотивация е много важно. Намерете приятел, който също иска да откаже цигарите, и започнете заедно. Така ще се подкрепяте и ще сте по-силно мотивирани да го направите.

5. Не замествайте цигарите с храна

Много хора правят грешката да си похапват сладко, когато им се допуши, но това по никакъв начин не помага да премахнете никотиновата зависимост от организма си. Просто ви „помага“ да качите повече килограми и да се почувствате зле. Вместо това бъдете по-заети и не си оставяйте много време да мислите за пушенето.

6. Започнете да спортувате

Тялото ви има нужда се изчисти от всички токсини, а спортът е един от най-хубавите начини, с които можете да го направите. Освен това той ви дава тонус и усещане за здравословен живот, което е в пълен разрез с пушенето. Хем ще сте заети с нещо ново, хем съвестта ви няма да ви позволява да запалите цигара.

7. Правете си подаръци

При всяка изминала седмица без цигарен дим, възнаграждавайте се с нещо по ваш избор – дреха, книга, кино, излизане или каквото обичате да правите. Така с нетърпение ще очаквате да премине поредната седмица, така че да си купите нещо ново или да си подарите приятно изживяване.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Броят на пушачите се е увеличил

    Според ново проучване тютюнопушенето е убило почти осем милиона души през 2019 г., а броят на пушачите се е увеличил, тъй като навикът е приет от млад ...
    28.05.2021
    2 152
    11