Отидете към основна версия

3 939 22

Как действат ваксините срещу COVID-19

  • ваксина-
  • ваксини-
  • ес-
  • ек-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • имунизация-
  • имунна система

Безопасността и ефективността на разрешените ваксини срещу COVID-19 се наблюдават строго в ЕС

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия издаде разрешение за употреба на първата ваксина срещу COVID-19, разработена от BioNTech и Pfizer, след положително експертно становище на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това дава възможност ваксинацията да започне в целия ЕС още на 27, 28 и 29 декември 2020 г.

Пред следващите дни предстои оценка и евентуално одобрение на ваксина от втори производител – Moderna. До момента Европейската комисия е сключила споразумения с общо 6 обещаващи разработчици на ваксини и това е само началото. Но реално имунизацията е тази, която ще спаси човешки животи. Европейската комисия подкрепя страните от ЕС при въвеждането на техните национални планове за ваксинация. В тази връзка от ЕК разпространиха информационен бюлетин как точно действа ваксината срещу COVID-19.

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Ваксините действат, като подготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на човека да разпознава конкретна болест и да се отбранява.

Изграждане на имунитет

Повечето научни изследвания във връзка с ваксините срещу COVID-19 включват генериране на отговор на цял протеин или на част от протеин, който е уникален за вируса, причиняващ COVID-19. Когато дадено лице получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. При повечето ваксини срещу COVID-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет. Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава.Тогава системата е подготвена да атакува вируса.

Ваксини на основата на информационна (матрична) РНК: BIONTECH/PFIZER, MODERNA, CUREVAC

Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма, и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ваксини на протеинова основа: SANOFI/GSK

Този вид ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса. Те са достатъчни, за да може имунната система на лицето да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, и да реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ваксини с вирусен вектор: ASTRAZENECA, JOHNSON & JOHNSON

При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма, и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Когато е ваксинирано, едно лице е по-малко вероятно да предаде инфекциозната болест на други хора. Затова хората, които се ваксинират, могат да помогнат да бъдат предпазени онези, които не могат да бъдат ваксинирани. Те включват бебетата, децата, възрастните хора и хората със слаби имунни системи, като например пациенти с рак. Тези групи печелят от това, че останалите хора се ваксинират, тъй като тогава болестта не може да се разпространи в общността. Като помага на повече хора да останат в добро здраве, ваксинацията спомага за намаляване на социалните и психологическите последици от болестта за хората и намалява бремето за болниците и здравните системи. Това означава, че ресурсите могат да се използват за борба с други заболявания като рака или болестта на Алцхаймер.

Всички лекарства, включително ваксините, се наблюдават строго в ЕС, след като са получили разрешение и са пуснати на пазара. От статистическа гледна точка нежеланите реакции са редки или много редки. Безопасността и ефективността на разрешените ваксини срещу COVID-19 се наблюдават строго както всички лекарства чрез установената система на ЕС за наблюдение на лекарствата. Европа вече разполага със стабилна система за гарантиране на дългосрочната безопасност на ваксините, а Европейската агенция по лекарствата има солидни резултати в поддържането на безопасността в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини