2 Декември, 2020 16:08 2 357 14

Полицията предупреди, че на пазара ще има фалшиви ваксини

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • интерпол-
  • фалшиви ваксини-
  • полиция

Ще има и опити за измами във виртуалното пространство

Международната организация на криминалната полиция, известна като Интерпол, предупреди в сряда, че организирани престъпни мрежи могат да се насочат към ваксините срещу COVID-19, като биха се опитали да продават фалшиви ваксини, както физически, така и във виртуално пространство.

Интерпол, която е със седалище във Франция, заяви, че е издал глобален сигнал за правоприлагащите органи в своите 194 страни-членки, предупреждавайки ги да се подготвят за мрежи за организирана престъпност, насочени към COVID-ваксините, както физически, така и онлайн, предаде БНР.

"Докато правителствата се готвят да пуснат ваксини срещу коронавируса, престъпните организации планират да проникнат или да нарушат веригите за доставки. Престъпните мрежи също така ще бъдат насочени към нищо неподозиращите членове на обществото чрез фалшиви уебсайтове и фалшиви лекове, които могат да представляват значителен риск за здравето и за живота им", каза генералният секретар на Интерпол Юрген Сток.

По-рано днес беше съобщено, че проучванията върху ваксините срещу коронавирус са заплашени от хакери от Северна Корея. Според източници на "Уолстрийт джърнъл", запознати с въпроса, севернокорейските хакери са имали за цел най-малко шест компании от САЩ, Обединеното кралство и Южна Корея, които са участвали в разработването на коронавирусна ваксина.

Предполага се, че американските фирми Johnson & Johnson и Novavax Inc. са били подложен на подобна кибератака, както и британската фармацевтична компания AstraZeneca и южнокорейските компании Genexine Inc., Shin Poong Pharmaceutical Co. и Celltrion Inc. Хакерските операции, подкрепени от Пхенян, са започнали през август и все още не е ясно дали те са довели до кражба на полезна и ценна информация, се казва в информацията на финансовото издание.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    14 0 Отговор
    Че то и истински ваксини няма ха сега !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гадател

    8 1 Отговор
    Ха познайте у нас кои ли ваксини ще са за обикновените хора и дали няма да врътнат старата изпитана схема да препродадат каквото могат и да купят нещо боклучаво на негово място!
  • 4 Те пък

    6 1 Отговор
    от къде разбраха ? Не , че хората ще се юрнат да ги ваксинират , де !
  • 5 Маринов

    2 1 Отговор
    Нормално.Затова е пазарна икономика.Да има всичко.И оригинал,и реплика.
  • 6 Worldometers и Швеция

    3 0 Отговор
    Вчера писах, че има нещо странно в данните за починалите от CoviD в Швеция във worldometers. Днес отново е така. Вчера общият брой на починалите досега беше 6798. Днес е 6972, т.е. разликата е 174. В графата ""New deaths" обаче пише "+23"?!
  • 7 Мстенли

    7 0 Отговор
    Там,при чифтокопитните,който се трепаха през Март,пред рафтовете за тоалетпаир,може и да мине трика.Тук,у нас няма почва.Нашенеца отсега се замисля, изобщо ,дали да се боцне със безплатна ваксина,а да ръгне да плаща от джоба си, он-лайн е направо абсурд.
  • 8 цм 3 е

    2 0 Отговор
    Тя и сега не е истинска ваксинката.
    Все едно да ти продадат тенджера под налягане и да ти кажат, че Европейската Комисия е освободила от отговорност производителите и за това не дават гаранция.
    Хахаххах
  • 9 Жак Фреско

    5 0 Отговор
    Срещу пари всеки лекар или сестра ще даде документ че си ваксиниран! Любовта може много, но парите могат всичко!Ако диктаторите не се събудят на време и не променят системата няма кой да ги търпи повече....!!.НЕНУЖНИ..
  • 10 Venturа

    6 0 Отговор
    Е тази статия, може да изплаши параноиците, и да започнат да мислят с главите си, а не да изпълняват като роботи прищявките на НОЩните бандюги.

    Коментиран от #11

  • 11 Диверсант

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Venturа":

    Тази статия е ламаринка на дупето. Утре като ритнеш камбаната ще ти кажат Е АМА ГРЕШКАТА Е ТВОЯ, ЗАЩО СИ СИ СЛОЖИЛ ФАЛШИВА.
  • 12 Centurion

    6 0 Отговор
    Аха,значи трябва да знаем от кого да купуваме "истинските" Ваксини.Стрсшна измама и рекет!!! Косвено ни ограбват през бюджетите,с гръмки фрази и заглавия от типа ,че ваксините ще са безплатни за хората,че нямало да има ДДС,и прочие.Пидтовнно облъчване с цел свикване на населението и приемането,на ваксините като нещо нормално необходимо и безопасно!Но дали е така???Пандемията върви в Европа,(другите не ме интересуват) и е в напреднала фаза.Повече от половината вече я минаха и изградиха имунитет.В близки време и останалите ще минат през болестта,и следва въпроса, защо ни е ваксина,за нещо с което нашите организми са се справили и имат изградени имунитет???Сещам се само за едно основание,да захранване,сметките на фармацефтичните гиганти,които ни пуснаха болестта,за да ни продават техните боклуци.Опитите за заблуда ,че човек имал имунитет едва няколко месеца ,са чиста измама.Ако е така,това означава ,че някой бърка във вируса и го променя,а ако не го тунингован,то щом естественния имунитет се губи,то ваксината ще е абсолютно безполезна.И в двата случая ваксината само може да навреди но не и да е полезна,за потребителите,виж за Еврейските производители ще е печеливша.Всйдините ще се купят с обществен ресурси,и според мен повечето ще си останат по складовете,до изтичане на срока на годност.А са ви припомня ,че обществените пари и бюджети се формират от нас,пряко и косвено с данъци, акцизи и всякакви налози.Вдъщнос ни заставят да купуваме нещо което не ми трябва
  • 13 В територията

    1 0 Отговор
    най вероятно ще ги произвеждат в някой гараж. Като цигарите.
  • 14 кучето

    1 0 Отговор
    ДА СЕ РА НА ПОЛИЦИЯТА!!!!13121312