Отидете към основна версия

13 828 123

В Северна Македония питат: Бойко, къде са ваксините?

  • северна македония-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • бойко борисов-
  • сърбия-
  • зоран заев-
  • александър вучич

"Вождът от Белград" даде урок на България как се прави геополитика

Снимка: БГНЕС/ EPA

Къде са ваксините, които обеща "братът" Бойко за братята македонци? Това пита македонският вестник „Слободен печат” в статия, в която критикува западните страни, че не са помогнали на страната по отношение на ваксинацията срещу коронавируса.

Какъвто и да е Вучич, той се появи на Свети Трифон на Табановце и донесе първите ваксини за македонците. Нито ЕС, нито българите, нито гърците, никой друг. Къде са ваксините, които обеща "братът" Бойко за братята македонци? Онези, за които здравният министър Венко Филипче специално пътува до София и за които премиерът Зоран Заев предварително благодари "за братската помощ", посочва още авторът на статията.

По думите му за добросъседство не са нужни договори, а готовност да се помогне с обикновени неща в момент, когато те са нужни на приятеля, на "брата". "Вождът от Белград" е дал урок на България, че трябва още много да работи върху дипломацията и геостратегията. Вучич все повече се налага като балкански лидер, от когото мнозина в региона могат да учат как се води политика. Не трябва да го обичаш, но не можеш да не го уважаваш, заключава авторът Любиша Николовски.

Първата пратка ваксини, дарение от Република Сърбия, пристигна вчера на граничния пункт Табановце, съобщиха македонските медии. Първите 4800 от планираните 8000 ваксини срещу COVID-19 бяха предадени на премиера Зоран Заев лично от сръбския президент Александър Вучич. Премиерът Заев оцени получаването на ваксини от Сърбия като “акт на голяма солидарност, приятелство и първа помощ от братския сръбски народ към македонския народ”. ФАКТИ припомня, че през месец декември бе обявено, че България ще дари част от своите ваксини на Северна Македония.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 46 гласа.

Свързани новини