Отидете към основна версия

2 673 12

Тревога в Турция! Различни варианти на коронавируса се разпространяват бързо в страната

  • турция-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • щам-
  • фахреттин коджа

Потенциален трети пик може да бъде избегнат, ако се ускори темпото на ваксинация и окръзите засилят мерките за ограничаване на разпространението на заразата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Варианти на коронавируса с различен произход са заразили близо 42 000 души в десетки окръзи на Турция, посочи турският здравен министър Фахреттин Коджа, цитиран от в."Хюриет дейли нюз".

Той предупреди, че новите варианти се разпространяват бързо в период, когато страната пристъпи към контролирана нормализация на живота.

Общо 41 488 случая на британски вариант на коронавируса са установени в 76 окръга, 61 случая на южноафрикански вариант - в 9 окръга, два случая на калифорнийски-нюйоркски вариант и един случай на бразилски вариант - в един окръг, съобщи Коджа вчера след заседание на научния съвет за борба с коронавируса в рамките на здравното министерство, предаде БТА.

Коджа изтъкна също, че мутиралите вируси са увеличили нивото на разпространение на заразата.

Той каза, че макар това да не засяга паралелно хоспитализацията, потенциално може да доведе до нарастване на броя на пациентите.

Нивото на запълненост на леглата в болниците е 52 процента, а на леглата в интензивните отделения - малко над 62 процента, според данни на здравното министерство.

Броят на случаите за денонощие може да нарасне до 15 000 след средата на март и до около 20 000 в началото на април, и ако този сценарий се изпълни, Турция може да преживее трети пик на епидемията през април, е посочил Юмит Савашчъ от болница "Гюлхане" към Университета за медицински науки в Анкара пред турската агенция ДХА.

Според него потенциален трети пик може да бъде избегнат, ако се ускори темпото на ваксинация и окръзите засилят мерките за ограничаване на разпространението на заразата.

Коджа от своя страна е подчертал, че все още няма друг начин за борба с бързо разпространяващите се варианти на вируса освен спазване на противоепидемичните мерки и ваксинация.

От началото на ваксинационната кампания в Турция, започнала на 14 януари, в страната са приложени близо 10,5 милиона дози от ваксината на китайската компания "Синовак". Повече от 7,8 милиона души са получили първа доза от ваксината, а около 2,7 милиона - и двете дози. Интервалът между поставянето на първата и втората доза на ваксината е 28 дни.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини