Отидете към основна версия

3 522 26

Още едно тежко поражение за Ангела Меркел

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • ангела меркел

Очаква се гласуването вчера да се отрази и на избора на наследник на Меркел на канцлерския пост и на предстоящите регионални и федерални избори, които са наесен

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел понесе исторически загуби във вчерашните ключови избори в две германски провинции. Те са възприемани като оценка за това как страната се справя с коронавирусната криза.

В Баден-Вюртемберг консервативният ХДС получи рекордно ниска подкрепа от 24,1 на сто, сочат предварителните резултати , а в съседната Райнланд-Пфалц за партията са гласували 27,7 процента.

Генералният секретар на партията Паул Цимяк обясни, че лошите резултати се дължат на скандалите с облагодетелстването на депутати от продажбата на защитни маски и напрежението, предизвикано от епидемията.

В Баден-Вюртемберг с 32,6 на сто побеждават Зелените, което осигурява трети мандат на Винфрид Кречман като премиер на провинцията. Баден-Вюртемберг някога бе бастион на ХДС.

В Райнланд-Пфалц, както се очакваше, побеждават социалдемократите, които получават 35,7 на сто от гласовете.

Очаква се гласуването вчера да се отрази и на избора на наследник на Меркел на канцлерския пост и на предстоящите регионални и федерални избори, които са наесен.

Коментирайки резултатите, британският в. „Гардиън“ пише, че ХДС на Ангела Меркел се е сринал до историческо дъно в две бивши свои крепости. Кореспондентът на вестника посочва, че резултатите може да се знак, че течението се обръща срещу консерваторите, точно когато страната се готви за национални избори след 6 месеца.

С наближаването на федералните избори на 26 септември, пише „Гардиън“, резултатът в двете провинции ще даде тласък на Зелените, които са на втора позиция след ХДС в националните допитвания и успяха да увеличат вота за себе си с 2-3 процента и в двете провинции.

Вестникът обръща внимание и на това, че крайнодясната „Алтернатива за Германия“ не е успяла да осребри факта, че е единствената политическа сила, която отявлено се противопоставя на наложения от правителството курс на локдаун на национално равнище, и загуби и в двете провинции.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини