Отидете към основна версия

5 646 40

Медицински влак пристигна в Сибир

  • русия-
  • спутник v-
  • влак-
  • медицински влак-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • сибир

Ваксинацията се осъществява в специално отделен вагон

Снимка: Shutterstock

Руският препарат срещу коронавирус стигна и най-отдалечените региони на страната. На железопътната гара в Тулун са посрещнали една от най-чаканите композиции - медицинския влак, в който ще се правят ваксинации. Тулун се намира на повече от 3 800 км от Москва, в Иркутска област. И макар, че при първото посещение на влака ще бъдат поставени едва 50 дози, хората са доволни, предаде БНТ.

"Старите хора имат много болежки и смятам, че те трябва да се ваксинират. Все пак е някаква защита. И ние да си поживеем още, а и да не заразяваме други хора", смята Любов. Тулун е една от 15-те спирки на медицинския влак в Иркутска област. Като за много от местата, жп линията е единствената връзка с останалия свят.

"Ваксинацията се осъществява в специално отделен вагон, използва се препаратът "ГамКО-вид вак", известна още като "Спутник V". За времетраенето на пътуването се планира да бъдат ваксинирани 5 000 души", заяви зам.-директорът на жп болницата Виктор Кузнецов.

Освен да се ваксинират, в композицията хората ще могат да бъдат прегледани и да получат медицински съвети. По официални данни, Иркутска област е сред най-засегнатите от коронавируса. Случаите на COVID-19 са над 50 хиляди, смъртните случаи - повече от 2 000. След три седмици влакът ще се върне в Тулун, за да може да бъде поставена и 2-рата доза от ваксината на вече получилите препарата. За 10-те години от функционирането си, медицинската композиция е извършила над 100 пътувания и е помогнала на повече от 135 хиляди души, показват данни на сайта на руските железници.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.

Свързани новини