Отидете към основна версия

2 415 18

Испания ваксинира с „АстраЗенека“ лицата между 55 и 65 г.

  • испания-
  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус

С наличните дози ще се ваксинират полицаи, учители и пожарникари, а с тези на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“ по-възрастните хора, които са рискови и с патологии

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Испания от днес подновиха ваксинацията с „АстраЗенека“, след като в понеделник министърът на здравеопазването Каролина Дариас, обяви, че ваксината е безопасна и спасява човешки животи.

С „АстраЗенека“ от днес се ваксинират хората между 55 и 65 години, тъй като по думите на министър Дариас, най-чести са страничните ефекти при жени под 55-годишна възраст, което изисква по-голяма бдителност.

Досега Оксфордската ваксина се поставяше на лица между 18 и 55 години, но в понеделник Междутериториалният съвет удължи възрастовата граница.

Това се случи след като Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация препоръчаха ваксинирането да продължи, тъй като няма конкретни доказателства, че ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромбози.

С наличните дози ще се ваксинират полицаи, учители и пожарникари, а с тези на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“ по-възрастните хора, които са рискови и с патологии.

Досега в Испания с пълна ваксинация са 2 156 598 души, а с една доза – 4 252 598. Според здравните власти това е една от причините за намаляването на броя на новозаразените, които през последното денонощие са 5516 .

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини