Last news in Fakti

29 Март, 2021 18:30 4 198 21

В Испания: само четири дни работа на седмица, срещу пълна заплата

  • испания-
  • работно време-
  • заплата

Най-много ще спечелят младите хора, които най-често са принудени да работят по 10-11 часа на ден

В Испания: само четири дни работа на седмица, срещу пълна заплата - 1
Снимка: shutterstock

В Испания въвеждат експериментално четиридневна работна седмица: поне за една година 6000 испанци ще се трудят само четири дни в седмицата, срещу пълна заплата. "Лудост", казват едни. Други виждат ползи за всички.

Един от мозъците на проекта се казва Иниго Ерехон, лидер на малката лява партия "Мас Паис". Той вече от месеци настоява за въвеждането на четиридневна работна седмица. „В сравнение с другите европейски страни, в Испания хората имат едни от най-продължителните работни дни. В същото време производителността на труда тук не е особено висока“, обяснява той и пита: „Защо не опитаме да прекарваме по-малко време зад писалището и така да си освободим повече време за приятни неща?“.

Каква е целта на този проект?

Ерехон е внесъл предложението си за четиридневна работна седмица в испанския кабинет - и през есента то ще тръгне като пилотен проект. Около 6000 души, които работят в общо 200 средни и малки фирми, ще преминат на 4-дневна трудова седмица - и то поне за една година. През цялото това време те ще продължат да получават пълната си работна заплата.

Целта на този проект: фирмите да открият нови работни места. Ако петима души работят през седмицата по един ден по-малко, фирмата може да назначи още един човек на пълен работен ден. За целта испанската държава дава пари на фирмите, участващи в пилотния проект - говори се за около 50 милиона евро.

В държавния бюджет тези пари ги няма, но правителството възнамерява да използва средствата от помощния пакет на ЕС за борба срещу пандемията. Според Хуан Торес, професор по икономика в университета в Севиля, това не е кой знае каква драма: „Да, ще изхарчим пари за един експеримент, без да знаем дали той действително ще донесе нещо. Но разходите са обозрими“, казва икономистът. И подчертава, че финансирането на 4-дневната работна седмица не влиза в конкуренция с другите мерки от помощния пакет, тъй като струва съвсем малко.

Проф. Торес е убеден, че 4-дневната работна седмица ще създаде нови работни места. А Испания изпитва остра нужда от повече трудова заетост. През февруари броят на безработните скочи на над 4 милиона - за пръв път от близо пет години насам, когато страната още се бореше с последиците от тежката икономическа криза. А сега се бори срещу пандемията. „На пръв поглед това сякаш е най-лошият възможен момент за провеждането на такъв експеримент. Но всъщност е точно обратното. Защото кризата, предизвикана от коронавируса, ни принуждава да преосмисляме“, казва проф. Торес.

Лудост или шанс?

Пилотният проект се ръководи от експертна група, в която влизат представители на правителството, синдикатите и бизнеса. Специално бизнесът засега гледа критично на 4-дневната работна седмица. Една организация на предприемачите от провинция Арагон дори я нарича „лудост“. Според тези предприемачи, за да излезе Испания от кризата, трябва да се работи повече, а не по-малко.

Иниго Ерехон е на обратното мнение. „Нашият експеримент ще даде резултат, а това ще ни осигури възможността да подхванем дебат за условията на труд в Испания. Сигурен съм, че този проект ще спомогне в Испания да се работи по-добре. А от това полза ще имат всички“, казва Ерехон. И пояснява, че най-много ще спечелят младите хора, които най-често са принудени да работят по 10-11 часа на ден.

Под въпрос е обаче дали фирмите ще запазят 4-дневната работна седмица и след края на експеримента. Защото тогава държавните помощи ще отпаднат.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойчо

    22 3 Отговор
    Ох каква къща си имам там, а за вас работа, работа, работа ако имате още.

  • 2 Фершел

    5 8 Отговор
    Тралала
  • 3 1212

    17 2 Отговор
    Тикво гледай бе, а ти ми пробутваш тука работа, работа, работа...
  • 4 Четник

    12 4 Отговор
    Навсякъде на Запад има 4дневна седмица.Бачка се 12 часова смяна и 3 дена се почива.Например NHS в Кралството.

    Коментиран от #20

  • 5 И това

    5 1 Отговор
    всяка седмица ли ?!
  • 6 Абе...

    13 1 Отговор
    Това последното не е зле. Ако се въведе 4 дневна седмица, а се премахнат всички помощи. Това ще вдигне продуктивността и производството. Трябва и тук да се въведе, та да избягат всички ромчета. Щото те и за 4 дена не им се бачка.

    Коментиран от #9

  • 7 Ми то и сега е така

    10 2 Отговор
    Банките и общините отварят в 8,30 и затварят в 14 ч. за клиенти. Ако работят от 8 до 16 спокойно може петък да не идват. Да му мислят частиците. При фермерите и растениевъдството това не може да се случи
  • 8 АЙДЕ..

    8 2 Отговор
    БИБИ... КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ
    ИСПАНЦИТЕ. НЕ ХАМЕРИКАНЦИТЕ.
    Нали си НАЙ ДОБРИЯ.... ВСИЧКИ ОТ
    ТЕБ ВЗИМАТ АКЪЛ.
  • 9 Не мисля точно така

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе...":

    Като ГЕРБ спечели ПАК очаквай ...работата да те направи свободен...24/7 Абе ти си знаеш колко струва славянин..
  • 10 Флин

    2 8 Отговор
    Много хубаво.... Само, че DW спестява факта че пълната заплата е само за първата година!
  • 11 Госあ

    3 4 Отговор
    Браво ! В Испания управляват социалистите.

    Коментиран от #12

  • 12 Така де

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Ама тамошните социалисти нямат нищо общо с ЛеЛин ,със СерГЕЙ или някоя друга славянска недомислица.
  • 13 Жоро

    5 1 Отговор
    А у нас 6 души се борят з едно работно място!

    Коментиран от #14

  • 14 ТакаБеше

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Не се борят, направо се избиват за работни места с по 650 лв бруто заплата!

    Коментиран от #16

  • 15 Мутра бизнесмен

    6 1 Отговор
    У нас се работи плътно 5 дни официално. А реално минимум 6. А заплатите са проблееем! Гоуем. Мое да платим, мое и да не платим. Според настроението. Най-мразим действие изваждане!

    Коментиран от #17

  • 16 Дедо

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "ТакаБеше":

    На село сме най-добре. Работа нема за никой и затова не се избиваме! Пиваме си ракийката и те така - тихо и тъжно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГЕРБ вдигна изв. Труд от 150 на 300 часа

    4 0 Отговор
    А в БГ тази година вдигнаха извънредния труд на 300 часа,от 150 на 300. Тоест робовладелеца може да ви плаша по половин нетна заплата 6 месеца,а вие се оправяйте с 250-300 лв. месечно.
  • 19 Марко Тотев Неверни

    2 1 Отговор
    Българиии НЕ се оплаквайте
    Заслужавате си съдбата...
  • 20 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Четник":

    И аз тука си бачкам така 3 или 4 дена в седмицата зависи как ще се паднат смените.
  • 21 ннбб

    0 0 Отговор
    Браво на испанците!
Новини по държави: