Отидете към основна версия

2 114 22

Гергана Вакарелова: Няма как една пандемия да отшуми с десет дни локдаун

  • германия-
  • българия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • гергана вакарелова

Разликите между Германия и България

Снимка: Личен архив

По-голямата част от мерките срещу коронавируса в Германия са наложени още през декември 2020 година и оттогава не са променяни. Сред тях са носенето на маски, които от един момент станаха задължително медицински - с филтър или хирургични; могат да се срещат едно домакинство плюс един човек, който не е от домакинството, но не повече; заведенията са затворени, работят само с доставки, магазините също са затворени още от 16 декември. Това разказа за Радио Кърджали Гергана Вакарелова, студентка в германския град Есен, провинция Северен Рейн - Вестфалия.

Единствено от началото на март има възможност човек да си запише час предварително и да отиде да си напазарува. Последната информация е, че в тези магазини искат и негативен бърз антигенен тест, освен предварително записан час, разказва Гергана. Писнало ми е, разбира се, но немската действителност ми се вижда малко по-сигурна, сякаш има повече смисъл мерките да са едни и същи в продължение на месеци и да не се разхлабват. Това, което се случва в България за мен е несериозно. За десет дни една пандемия няма как да отшуми.

Освен това подкопава доверието в хората, които въвеждат мерките. Да, не ми е приятно да живея в ограничения, но на фона на това, което се случва в болниците и на фона на един вирус, който все още е нов, не е сериозно да се играе с цял един народ, казва още Гергана.
Според нея Германия не е сред първенците във ваксинацията, проблеми и неуредици е имало и в тази европейска страна, по което си прилича с България, но има и разлики.

Тук няма зелени коридори, ваксинира се планово, в началото се ваксинираше в определени центрове, в болниците, сега се предвижда и личните лекари да започнат да поставят ваксини. Избор на ваксина няма, слага се това, което го има в момента.
Любопитна е и формата на информация, която е популярна в провинция Северен Рейн-Вестфалия. На автобусни спирки, на гарови перони, в автобуси и влакове са поставени табла, които показват анимирани филмчета какви са основните мерки, които трябва да се спазват, като дистанция, носене на маски, как да се държат хората в автобуса, как да се разпределят в него.

В болниците се спазват строги протоколи. В спешното отделение, дори да няма съмнение за ковид инфекция, пациентът се изолира задължително в отделна стая и му се прави тест. Докато не излезе резултата, болният не напуска изолатора, а медицинският персонал влиза при него задължително в предпазно облекло.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.

Свързани новини