6 Октомври, 2024 20:51 2 088 7

Виенето на свят при ставане е тревожен симптом

  • виене на свят-
  • ставане-
  • признак-
  • заболяване-
  • кръвоснабдяване-
  • сърце-
  • кръвно налягане

Според руски лекар има дисфункция в кръвоносен съд, ако изпитвате виене на свят при всяко ставане

Виенето на свят при ставане е тревожен симптом - 1
Снимка: Shutterstock

Причината за виене на свят и притъмняване пред очите при внезапна промяна на позицията на тялото, особено при ставане сутрин, се дължи главно на съдова дисфункция, каза руският лекар д-р Анастасия Тимощенко. Според нея това състояние се нарича ортостатична хипотония.

"Притъмняването пред очите може да се дължи на артериална хипотония поради прием на определени лекарства, поради дехидратация или да се появи по време на бременност.

При синдром на постурална ортостатична тахикардия, който често се развива при млади пациенти и е придружен от висок сърдечен ритъм, оплакването се появява при внезапна промяна в позицията на тялото - при ставане от леглото.

След продължителна почивка на легло внезапната промяна в позицията на тялото води до развитие на остра хипотония и рязко понижаване на налягането", казва д-р Тимощенко, цитирана от zdrave.to.

Тя подчертава, че световъртежът и замъгленото виждане се появяват при свързани с възрастта промени в контрола на кръвното налягане, особено при пациенти, приемащи антихипертензивни лекарства. Тя припомни, че подобни проблеми възникват при анемия от всякаква етиология, включително дефицит на желязо.

"Оплакването се появява при вегетативна дисфункция или VSD, особено при юноши. При постпрандиална хипотония протича с рязко понижаване на кръвното налягане след хранене при пациенти, претърпели гастректомия поради рязко повишаване на инсулина в отговор на консумацията на бързи въглехидрати.

Виенето на свят сутрин може да се появи при заболявания на нервната система, включително тумори. Появява се още при сърдечна недостатъчност, аритмия и бъбречна недостатъчност“, подчертава още д-р Тимощенко.

Хората с ортостатична хипотония могат да се почувстват замаяни или да загубят съзнание в рамките на 30 минути след ставане от седнало или легнало положение. При по-възрастните хора рязък спад на кръвното налягане също често се случва 15 до 90 минути след хранене (постпрандиална хипотония).

Ако човек с ортостатична хипотония седне или легне, веднага ще се почувства по-добре. Други възможни симптоми включват замъглено зрение и, по-рядко, главоболие или болка в гърдите. При ортостатичната хипотония има дисрегулация на кръвното налягане, така че то спада рязко, след като човек стане от седнало или легнало положение.

Има различни причини за това, но в крайна сметка те водят до един и същ резултат: при изправяне кръвта се измества твърде много към долната половина на тялото поради гравитацията; горната половина на тялото и мозъкът са недостатъчно кръвоснабдени.

Този тип намаляване на налягането често се случва на фона на различни съществуващи заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    10 1 Отговор
    Затова не ставайте сутрин. Изчакайте да стане обяд и няма проблеми...
  • 2 Пълни

    8 1 Отговор
    глупусти ! Ако скачате от леглото като ужилен е напълно нормално , но ако сиднете за двайсетина секунди преди да станете от леглото - никакви проблеми с виенето на свят .
  • 3 ТаУмВзе

    1 4 Отговор
    Според руския лекар водката ви е малко, та за тва си залитате!
  • 4 Д-р Пощенко

    0 0 Отговор
    Може и да е от ракията!
  • 5 n√Варна

    1 1 Отговор
    Виенето на свят при ставането на какво е тревожен проблем?
  • 6 23см

    4 0 Отговор
    Като приведа оръжието в работно положение ми пада кръвното
  • 7 Д-р Хаус

    2 0 Отговор
    Пълни глупости. Преди да плашите хората с тумори и да гадаете, при такива оплаквания най добре да си проверите хемоглобина и кръвното. Типично е за хора с анемия и ниско кръвно, като и двете не е задължително да са свързани със някакво заболяване, може да са наследствени и да не пречат на нормалния живот на човека.