5 Октомври, 2024 06:49 505 1

Доц. Спас Спасков: Светът галопира, а ние се опитваме да го спрем

  • доцент спас спасков-
  • телемедицина-
  • здраве

Телемедицината дава достъп до здравеопазване в отдалечени райони, смята бившият директор на "Пирогов"

Доц. Спас Спасков: Светът галопира, а ние се опитваме да го спрем - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Когато говорим за големите ползи от телемедицината, ние не говорим за това как в София, в центъра, един пациент би могъл да получи помощ и кое е по-добро - дали той да си седи вкъщи или да прескочи до болницата, която е на 100 метра от него. Говорим за отдалечените региони, където липсва медицинска помощ"=

Това коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, вместо да се противопоставят качествени лични прегледи и телемедицински услуги, е необходимо да се проучи как телемедицината може да допълва съществуващата система, особено в области, където достъпът до специалисти е ограничен.

"Светът галопира, той върви напред, а ние се опитваме да измисляме най-различни псевдоаргументи за това как ще препънем света в това действие", каза доц. Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Критиките относно телемедицината често се свързват с трудността на диагностицирането на определени заболявания, особено когато става въпрос за състояния, изискващи физическо изследване, като коремна болка. Важно е да се подчертае, че телемедицината по-скоро служи за консултации и проследяване на хронични състояния, а не за спешна медицинска помощ.

Спасков подчерта, че за успешното въвеждане на телемедицината е необходимо да се разработят регламенти, които да определят как ще функционира тази услуга и какъв контрол ще има над нея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Пенка

    0 0 Отговор
    Аз да питам за телето и медицината, са интернета 50 мегабита достатъчен ли е, или да вдигам скоростта на 100, за да стане диагностиката . Аман от мал0умници.