Отидете към основна версия

2 131 12

Китай разработва РНК ваксина, подобна на тази на "Пфайзер" и "Модерна"

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус

Масовото производство на препарата е предвидено за третото тримесечие на тази година с първоначален обем от 120 милиона дози

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай е постигнал успех при разработката на първата в страната ваксина срещу COVID-19 въз основа на технологията на матричната РНК, аналогична на препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна", съобщава в."Саут Чайна морнинг пост".

Ваксината получи название ARCoV /"Арков"/ и е съвместна разработка на компаниите Абоджен байосайънсис" ,"Уолвакс байотекнолъджи" и на Академията за военни науки на Китай. През месец май ще стартира третата фаза на клиничните изпитания на препарата.

"От получените резултати можем да заявим, че нашата ваксина "Арков" е напълно съпоставима по ефикасност с тези на чуждестранните РНК- препарати", изтъкна Ин Бо, ръководител на компанията "Абоджен байосайънсис" със седалище в град Сучжоу.

По неговите думи масовото производство на препарата е предвидено за третото тримесечие на тази година с първоначален обем от 120 милиона дози.

Създателите на "Арков" посочват, че за разлика от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", които трябва да се съхраняват при ниски температури, техният продукт остава стабилен в продължение на седмица при стайна температура.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини