Отидете към основна версия

1 870 9

Гърция започва спешно да ваксинира бежанците срещу коронавирус

  • гърция-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • мигранти

Междувременно, стана ясно, че няколко държави от ЕС пуснаха системата за цифрови пропуски на COVID-19 за пътуване в целия регион, преди пълното пускане, планирано за 1 юли

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мигрантите и бежанците на островите Лесбос, Хиос и Самос ще бъдат първите, които ще получат ваксината COVID-19, предаде Анадолската агенция.

След това списъкът ще се разшири допълнително към други острови и континента. Националната организация за обществено здраве ще ваксинира всеки четвъртък и петък.

Досега един мъж бежанец от Афганистан е починал от COVID-19 през миналия септември в континенталния лагер Малакаса.

В момента около 12 100 бежанци и лица, търсещи убежище, живеят на Егейските острови, според официалните данни, публикувани от Върховния комисариат бежанците към ООН (ВКБООН) между 17 май и 23 май. От тях 9 400 (78%) живеят в постоянните и временните центрове. По-голямата част от бежанците са от Афганистан (47%), Сирия (15%) и Сомалия (9 %), казаха още от организацията.

Мигрантите и бежанците ще получат еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън".

Междувременно, стана ясно, че няколко държави от ЕС пуснаха системата за цифрови пропуски на COVID-19 за пътуване в целия регион, преди пълното пускане, планирано за 1 юли.

ЕК каза, че седем държави-членки - България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша - са се свързали към системата и са започнали да издават първите сертификати. Други страни ще последват примера им, когато всички функции бъдат разгърнати навсякъде.

Планът на ЕС е за създаване на единна система за улесняване на безопасното пътуване чрез проверка на коронавирусния статус на притежателя на пропуск - независимо дали чрез ваксинация, скорошен отрицателен резултат от теста или доказателство за възстановяване от вируса.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини