Отидете към основна версия

2 156 35

Европарламентът прие с голямо мнозинство регламента за цифровия COVID сертификат

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • европейски парламент-
  • ваксинационен сертификат

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат за Covid-19 за граждани на ЕС и на трети страни.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код. Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу Covid-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца.

Страните членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано.

Страните членки се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. Всички те трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки - за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Страните членки ще решат дали да приемат сертификати за други ваксини.

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.

Свързани новини