Last news in Fakti

9 Юни, 2021 08:08 1 535 11

Над 1 милион граждани на ЕС вече имат COVID сертификат

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинационен сертификат

Европейската комисия обаче иска колкото се може повече държави от ЕС да го въведат по-рано

Над 1 милион граждани на ЕС вече имат COVID сертификат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от един милион европейци вече са получили новия здравен Covid-сертификат на ЕС, който се въвежда за отключване на пътуванията в рамките на блока, заяви Европейската комисия.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс обяви това пред Европейския парламент преди гласуване за утвърждаване на закона в началото на летния туристически сезон на континента. Очаква се той да бъде приет с голямо мнозинство след споразумението между евродепутатите и 27-те държави-членки на ЕС за детайлите по него, като резултатите от гласуването ще са известни рано в сряда.

Сертификатът - указващ имунитета на носителя му срещу Covid-19 чрез ваксинация или предишна инфекция, или техния отрицателен тестов статус - трябва да се използва за пътуване в рамките на ЕС от 1 юли, премахвайки необходимостта от карантина или допълнителни тестове за пътниците.

Комисията обаче иска колкото се може повече държави от ЕС да го въведат по-рано.

"Колкото повече сертификати издадем, толкова по-лесен ще бъде процесът през лятото - в противен случай рискуваме голям разрив на 1 юли, който не можем да си позволим", каза Рейндерс.

Към днешния ден девет държави от ЕС вече издават документите - включително слънчевите туристически дестинации Гърция, Испания и Хърватия, както и основният източник на туристи в блока, Германия. България, Чехия, Дания, Литва и Полша са останалите.

„Повече от един милион граждани вече са получили такива сертификати и много повече ще последват през следващите седмици и месеци“, каза Рейндерс.

Сертификатът за цифрови технологии на ЕС може да бъде представен или в онлайн формат, например на смартфон, или отпечатан на хартия. Той разполага с QR код за проверка, който граничните служители и служителите в дадената държава могат да използват за проверка срещу цифрови подписи, съхранявани сигурно в сървъри в Люксембург. В сертификатите са включени само минимални данни за носителя, за да се предотврати скимирането на самоличността, а законодателството на ЕС, свързано с тяхното използване, трябва да изтече след една година, така че те да не станат част от потенциални злоупотреби в стил "Биг Брадър" в бъдеще.

Законодателите и страните от ЕС също се съгласиха, че що се отнася до доказателства за ваксинации, само ваксините, разрешени от Европейската агенция по лекарствата - досега тези на BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson, ще бъдат приемани във всички ЕС държави. Но отделни страни могат да решат да приемат само за тяхната територия други, като например произведената от Китай или руската ваксина „Спутник V“.

Рейндерс заяви, че продължава работата по разширяване на използването на сертификата за цифрови технологии на ЕС, така че да бъде приет извън Европа. Водят се разговори със Съединените щати за взаимно признаване на статуса на ваксинация.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селяни на ЕС

    32 0 Отговор
    А над 449 милиона, нямат.

    Коментиран от #9

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 0 Отговор
    Сами си Налагате,дискриминация и Фашистки методи и се Радвате на Това???Изненадан съм ,че се наричате човеци.........
  • 3 Човек

    12 1 Отговор
    1милион умрелщини :))
  • 4 СЕКТА

    28 0 Отговор
    СЕКТА И СЕКТАНТИ ЩЕЛИ ДА ПЪТУВАТ,ЧРЕЗ ДИСКРИМИНАЦИОННА ФОРМА НАРИЧАНА СЕРТИФИКАТ ,А НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ ЩЕ Е КОГАТО СЕКТАНТИТЕ СТАНАТ МНОЗИНСТВО И ЩЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ДА УНИЩОЖЯТ И СТЪПЧАТ НОРМАЛНИТЕ,ЗА ЦЕКТА ЩЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ТЕРОИСТИЧНИТЕ АНТИНАРОДНИ ГЛОБАЛИСТКИ ПРАВИТЕЛСТВА АГЕНДА 2030.
  • 5 ха ха ха

    5 0 Отговор
    С тва темпо ще си прокарвате сертификатчето до 3030 г 🤣
  • 6 Турбо

    10 0 Отговор
    От 600 милиона европейци, 1 милион имат сертификат! Това си постижение, а самият сертификат не би издържал една езпристрастна проверка от гледна точка на човешките права! Няма как вирус в 21 век да заличи достиженията на цивилизацията!
  • 7 Съмняващият се

    1 5 Отговор
    Като гледам коментарите и лайкващите се радвам, че има толкова здравомислещи хора, любители на теориите на конспирациите.
  • 8 Пламен

    4 0 Отговор
    В проценти от населението на Европа, колко нули да сложа отпред? Пуста математика. Помогнете ми.
  • 9 Това означава

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селяни на ЕС":

    , че на тези 449 милиона им се отнемат елементарните човешки права. А къде останаха Нюрнбергската от 1947г. и Европейската конвенции за правата на човека? Рано или късно виновниците за пландемията ще си платят за престъпленията и то с лихвите. Това е мега престъпление срещу човечеството от световен мащаб, без аналог до сега.
  • 10 😷😷😷

    5 2 Отговор
    Киченето с 🔯🔯🔯🔯🔯🔯...да започне сега!
  • 11 РЗС

    0 9 Отговор
    Някой насила ли ви ваксинира? Като не искате недейте. Плащайте си за пср тестове и ходете дето ви видят очите. Сертификата е направен за хора дето искат да пътуват и не искат да плащат по хиляди за тестове, другите дето сте богаташите не се боцкайте и викайте по-силно дискриминация, че никой не ви чува.