Отидете към основна версия

5 981 24

Семействата с ниски доходи ще получават по 100 евро месечно за дете

  • германия-
  • пари-
  • деца-
  • социални помощи-
  • ниски доходи-
  • бундестаг

За тази програма правителството ще отпусне 2 милиарда евро

Снимка: Shutterstock

Считано от август тази година семействата с ниски доходи в Германия ще получават по 100 евро месечно за всяко отглеждано дете, съобщава агенция DPA, цитирана от агенция "Фокус".

Новата мярка за държавна подкрепа ще бъде приета на 11 юни на заседание на Бундестага. Плащането е част от програма за смекчаване на последиците за деца и юноши от дългосрочните ограничения заради COVID-19. За тази програма, според DPA, правителството ще отпусне 2 млрд. евро. Отбелязва се, че за да получат държавни плащания, повечето семейства няма да имат нужда дори да подават заявления.

„Искаме да дадем своя принос, за да могат всички деца да се радват на безгрижно лято след трудностите, породени от пандемията на коронавируса“, заяви германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт, която изпълнява длъжността министър на семейните въпроси до края на мандата на настоящия Бундестаг . „С плащане от 100 евро всяко дете от семейства с ниски доходи ще може да се наслади на любимото си свободно време и да навакса. Парите могат да бъдат изразходвани за почивка, спорт и развлекателни дейности в зависимост от желанието и настроението“, добави тя.

Във вторник агенцията DPA, позовавайки се на източници от германското правителство, съобщи, че Берлин се е съгласил да удължи до края на септември програмата за финансова подкрепа за компании и частни предприемачи, най-засегнати от кризата, причинена от пандемията от коронавируса. Според агенцията правителството счита също така за необходимо да се създадат специални икономически стимули за улесняване на ранното отваряне на предприятия и компании. По-рано министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер сподели мнение, че програмата за държавна помощ за компании и частни предприемачи във връзка с пандемията трябва да бъде удължена до края на 2021 г. От пролетта на 2020 г. Германия е похарчила общо 300 милиарда евро за смекчаване на последиците от пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини