Отидете към основна версия

1 994 23

На ресторант в Москва само с ваксина или с валиден PCR тест

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • москва-
  • сергей собянин

Властите в руската столица въвеждат по-строги ограничения във връзка с повишения брой новозаразени с коронавирус

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в руската столица Москва въвеждат по-строги ограничения във връзка с повишения брой новозаразени с коронавирус, съобщи лично кметът Сергей Собянин,

От 28 юни само посетителите, които имат защита срещу коронавирус ще могат да посещават заведения за обществено хранене в мегаполиса Москва.

Според новите разпореждания в това число влизат сертификат за ваксина на въпросния клиент, документ, че сте прекарали коронавирус и то не по-рано от 6 месеца, както отрицателен РCR тест, валиден 3 дни.

Хората, които отговарят на посочените изисквания ще получават индивидуален QR код и никакви справки на хартия няма да се приемат. Сергей Собянин написа в личния си блог, че ситуацията със заболеваемостта остава много сложна.

По думите му в ковидните отделения има 14 000 тежко болни и здравната система работи при пълна мобилизация на възможностите си. Заместник-кметът по социалното развитие Анастасия Ракова добави, че при 90% от новозаразените се открива индийският щам.

„Подкрепяме решителните мерки на кмета на Москва. Те са продиктувани от сложната ситуация“, заяви за ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Някои юристи обаче са на мнение, че новият указ на Собянин противоречи на конституцията, защото неоснователно ограничава правата на хора, които по обективни причини не могат да получат така наречения QR код

За изтеклите 24 часа Русия е отчела 546 смъртни случая, свързани с коронавируса, най-големия регистриран брой за денонощие от февруари; също за изминалите 24 часа са установени и 16 715 нови случая на заразяване, което показва, че драстичното повишение на заболеваемостта, което според властите се дължи на новия вариант Делта на коронавируса, продължава.

Властите се опитват да накарат хората да се ваксинират. Те предлагат на тези, които го направят, възможности да спечелят нов автомобил или жилище, и заплашват други, които не го направят, със загуба на доходи и уволнение. В петък Кремъл заяви, че повишената заболеваемост се дължи на нежеланието на хората да се ваксинират и на "нихилизъм".

Русия одобри четири ваксини местно производство и продаде дози от флагмана на ваксините си "Спутник V" на много чужди страни

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.

Свързани новини