Отидете към основна версия

4 297 57

Извън контрол! Рекордна смъртност от COVID-19 в Москва и Санкт Петербург

  • русия-
  • коронавирус-
  • спутник v-
  • ваксина-
  • пандемия

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви в понеделник, че градът е счупил и нови рекорди за броя на хоспитализациите и хората в реанимация през последната седмица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-големите руски градове - Москва и Санкт Петербург, регистрираха рекорден брой случаи на Covid-19, при които заболелите са починали, предава АФП. Властите в Санкт Петербург, който е домакин на един от четвъртфиналите на Евро 2020, съобщават за 110 смъртни случая, а в Москва са отчетени 124.

Инфекциите в национален мащаб са нараснали с 21 650, което увеличава броя на случаите в Русия до близо 5,5 милиона - пети резултат в света според данни на AFP.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви в понеделник, че градът е счупил и нови рекорди за броя на хоспитализациите и хората в реанимация през последната седмица. "Ситуацията с коронавируса в Москва остава изключително трудна", каза той, цитиран от агенция "Интерфакс".

Собянин, който заяви, че силно инфекциозният вариант Delta, за първи път идентифициран в Индия, представлява 90% от новите случаи, побърза да въведе нови ограничения за противодействие на новата вълна, след като животът в града почти се нормализира. Кметът нареди на фирмите да изпратят вкъщи част от своите неваксинирани служители, а ресторантите могат да обслужват само посетители, които са били ваксинирани или заразени през последните шест месеца.

Междувременно Санкт Петербург затегна някои ограничения, включително като забрани продажбите на храни във фен зоните си за Евро 2020. Но властите в петък позволиха на тържествата за завършване на гимназията да продължат, включително голям концерт, който събра хиляди в центъра на града. Градът беше домакин на шест мача от Евро 2020, а четвъртфиналът трябва да се проведе в петък.

Броят на зрителите е ограничен наполовина, но все още е позволено на мача да присъстват над 26 000 зрители. В понеделник говорител на УЕФА заяви пред "Франс прес", че нарастващата епидемия "не променя абсолютно нищо", а организаторите заявиха, че четвъртфиналът ще продължи "по план".

Новата вълна на коронавирус в Русия се дължи на бавната доставка на ваксини.

Само 21,2 милиона от население от около 146 милиона са получили поне една доза ваксина. Скорошно проучване показа, че 60 процента от руснаците не планират да се ваксинират.

Със 133 893 смъртни случая от вируса,. Русия има най-високите жертви от Covid-19 в Европа . Според по-широко определение за смъртни случаи от вируса, статистическата агенция Росстат в края на април заяви, че в Русия има поне 270 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.

Свързани новини