Last news in Fakti

28 Юни, 2021 17:23 4 663 47

Проучване: Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" може да осигурят имунитет с години!

  • ваксина-
  • модерна-
  • пфайзер-
  • коронавирус

Ваксинираните пациенти, които преди това са преболедували коронавирус, вероятно няма да имат нужда от бустерна доза до края на живота си

Проучване: Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" може да осигурят имунитет с години! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ново мащабно проучване върху имунитета, който създават ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ сочи, че той може да е дългогодишен, ако не и до живот, пише „Ню Йорк таймс“. Този имунитет важи и за всички варианти на коронавируса, познати до този момент, предава бТВ.

Новите открития добавят още доказателства, че повечето хора, ваксинирани с иРНК ваксини, няма да имат нужда от допълнителни дози за поддържане на имунитета. Единствената неизвестна величина е дали вирусът ще мутира още повече от сега и то по такъв начин, че да може да избягва този имунитет напълно.

Ваксинираните пациенти, които преди това са преболедували коронавирус, вероятно няма да имат нужда от бустерна доза до края на живота си, тъй като комбинацията от двата вида имунитет – естествен и от ваксина – носи дълготрайна защита.

Екипът, който стои зад новото проучване открива, че имунните клетки, които отговарят за разпознаването на вируса, остават в човешкия костен мозък поне осем месеца след инфекцията. В друго проучване е установено, че тези клетки узряват и заякват в продължение на поне една година след прекарана инфекция.

След прекарана инфекция или ваксинация, в тялото ни се формират специализирани структури, които се намират в лимфните възли. Тяхната единствена задача е да обучават имунните В клетки да разпознават разнообразни генетични секвенции на вируса.

Колкото по-голям диапазон имат за упражнение тези клетки, толкова по-вероятно е те да действат срещу всички следващи варианти на коронавируса.

Новото проучване разкрива, че В клетките, подобно на самия коронавирус, също еволюират така, че да станат по-ефективни в борбата с него.

При преболедуване подобни центрове за В клетки се формират в белите дробове на пациентите, докато след ваксинация – те се формират в лимфните възли под мишниците, което позволява лесно извличане на материал за проучването.

В експеримента са участвали 41 души, от които осем са били имунизирани след преболедуване. От тези доброволци, медиците извлекли лимфни клетки на третата, четвъртата, петата, седмата и 15-тата седмица след поставянето на първата доза ваксина.

При изследване на тези имунни клетки учените установили, че процесите в тях не са спрели, нито са намалели, което е изключително окуражаващо. При обикновена ваксинация, не с иРНК ваксина, подобна работа на имунните клетки в лимфните възли е с продължителност четири-шест седмици, докато при иРНК ваксината тя продължава да е активна месеци наред.

На теория, този имунитет може да се окаже вечен, стига вирусът да спре да мутира по начин, който избягва защитата ни.

Проучването беше публикувано в "Нейчър" и бе посрещнато с вълнение в научните среди, тъй като за първи път се прави толкова подробен и строг анализ на човешкия имунитет след имунизация.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Сийка

    19 16 Отговор
    Проучване : Имунитет на "Пфайзер" и "Модерна" може да осигури ваксини с години.
  • 2 СССР

    9 25 Отговор
    А на спичника колко е имунитета ?

    Коментиран от #38

  • 3 asd

    21 19 Отговор
    Сега само чакаме "експертното мнение" на Ганьовците-Тиквопитеци, които са си преглеждали "Фейса" и "Тубата" сутринта.

    Имаме ли включване вече?

    Коментиран от #8, #23

  • 4 67778

    28 19 Отговор
    Уловката е че на ваксинираните им остават само няколко месеца живот - може би до следващата грипна вълна зимата

    Коментиран от #7, #13

  • 5 asd

    12 17 Отговор
    И ето вече към нас са се присъединили 2 тиквопитека...директно от Столипиново!
  • 6 а руския

    5 8 Отговор
    новичок може да затрие всички
  • 7 asd

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "67778":

    Такава ли е "мълвата", гусин столипиновски Хам.алин?

    Коментиран от #18

  • 8 push

    14 9 Отговор

    До коментар #3 от "asd":

    Ганьовците сте гледащите Нова Фейк и Босфор ТВ - прости, ограничени ама със самочувствие.

    Коментиран от #11

  • 9 rusnak

    28 12 Отговор
    Ще осигури тинтири минтири. Странно как и двете са свързани с Де Бил Гейй, същия този дето предлагаше намаляване на популацията с 15%, което е около 1 милиард от земляните...:))))
  • 10 Диверсант

    24 10 Отговор
    Моето проучване е че никой за нищо не отговаря. Само пишат препоръки и съвети. Чували с пари за реклама и пропаганда, а ваксаните овце незнаят какво пише във формуляра който са ги накарали да подпишат
  • 11 asd

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "push":

    ...речИ столипиновският обитател с IQ около стайната температура

    Коментиран от #19

  • 12 Айде бе

    12 8 Отговор
    С години за наивници
  • 13 Kubeto

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "67778":

    Слагаш ле някй лев?

    Коментиран от #20

  • 14 😷😷😷

    4 6 Отговор
    Това само при хипотеза, че вирусът не е по-умен от тях! Дали?
  • 15 Наистина

    8 6 Отговор
    Може... ама друг път.
  • 16 Ахахах

    17 5 Отговор
    Дали едновременно с тия разработки не се пласира и, че Астра Зенека не пази от новите варианти...

    Добре, че има милиони идиоти да им пълнят джобовете на тия изедници. На 40 градуса вънка масата народ с маски...
  • 17 Наистина

    13 6 Отговор
    Имунитет срещу какво?
  • 18 67778

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "asd":

    Такива са фактите - от VAERS системата - 6 хиляди умрели и десетки хиляди все още живи с инсулти и инфаркти - това по официялни данни от САЩ. Реалните данни са в пъти по-големи цифри.
    На по-богатите америкънс им монтират системи, които да докладват когато боцнатия слабоумник получи инфаркт към център, който да прати линейка веднага

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 67778

    16 4 Отговор

    До коментар #13 от "Kubeto":

    Слагам. Те вече мрат като мухи, но власта казва, че няма връзка с ваксата - просто случайност било, че са ваксинирани един ден преди това
  • 21 др Гей Билтс

    6 2 Отговор
    6м след така нареченото преболедуване имам същия брой антигени, както и един месец след отравянето. А обонянието ми не работи, както преди.
  • 22 овцъта

    26 9 Отговор
    Абе да ви питам боцнатите - от какво пълните гащите сега, нали сте боцнати, нали ваксата ви действа срещу новите щамове? За нас небоцнатите ли сте загрижени? Ма ние не ви искаме помощта, гответе се за тромбите и не ни пробутвайте ваксата.
  • 23 БАЙ Х@Й ‼️

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "asd":

    За няколко месеца установиха, че ваксината ще предпазва доживот! Звучи като, вече пет минути гледам как цял час нищо не работиш !
  • 24 Верно ли

    8 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ваксинираните пациенти, които преди това са преболедували коронавирус, вероятно няма да имат нужда от бустерна доза до края на живота си - ама наистина ли??? :))) На бегом отивам, двете наведнъж с разтворени бузи ша ги взема!!!
  • 25 мхм

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "67778":

    Като не броиме стотиците хиляди изтрити данни....

    Коментиран от #28

  • 26 pesh

    16 5 Отговор
    Абе да ви питам ваксинираните лапни шарани - какво стана върнахте ли си живота? Или сега чакате бустерната доза? А след нея ще има ли още бустерни дози?
  • 27 Щирлиц

    5 12 Отговор
    Словакия подарява ваксините Спутник които купи

    Но няма желаещи . Ето колко струва Спутника
  • 28 67778

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "мхм":

    Това за изтритите данни го четох и ако е вярно не ми се мисли - ставаше въпрос за 150 хиляди умрели?
  • 29 Наркос

    10 2 Отговор
    На тях чисто и ясно пише 6 месеца т.е всяка година се бият... айде марш за инжекции, всички станахте наркомани на игла ,)
  • 30 бивш болен

    13 4 Отговор
    Ваксинираните с Пфайзър по техни данни са заразоносители. Четете!А ваксинираните не се притеснявайте за Не такива. Нали сте боцнати.
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 3 Отговор
    най накрая изплюха ,камъчето....Ваксините ще се хвърлят и трябва да се дупчат хората.нареждане -плашете са им дали,а Вие си знаете.....
  • 32 Рошко

    8 4 Отговор
    И стетилитет во всеки веков
  • 33 Иванов

    7 3 Отговор
    Българопитеците могат да бъдат лъгани по най- примитивния начин, могат да плащат най-скъпия ток в Европа, най-скъпия газ и бензин, могат да им купуват най-скъпите изтребители на чертеж, ама американски, могат да получават най- ниските заплати и пенсии, ама остават с най-високото самочувствие. Мога да постна десетки материали от западната преса и не е нужно даже да знаеш чужд език за да разбереш, ако не си примитивен българопитек. Des milliers de vols annulés alors que des pilotes vaccinés tombent malades ou meurent. The Coronavirus Vaccine: The Real Danger is “Agenda ID2020”. Vaccination as a Platform for “Digital Identity” Някой да знае колко вирусни лаборатории в чужбина притежава нашият атлантически брат- е само 200, от които 14 в братска Украина.
  • 34 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    10 2 Отговор
    "Единствената неизвестна величина е дали вирусът ще мутира още повече от сега и то по такъв начин, че да може да избягва този имунитет напълно." - да се хванем ли на бас че точно това ще се случи 2 следващите 3-6 месеца? :D
  • 35 К. Ш.

    15 2 Отговор
    Някой си е платил за реклама?!
    Ваксина срещу какво?!
    20г няма ваксини срещу птичи и свински грип?! - тогава пандемия нямаше сега за 3месеца 40 ваксини за грип?! Клга успяха да ги тестват за странични ефекти?! Какво лекуват, какво увре дат, колко трае ЕвЕнТуАлНиЯ имунитет????
  • 36 оня

    7 1 Отговор
    Аз си мислех,че Астрата с която се набълбукахме може да осигури имунитет даже и задгробен.Ама нейсе.
  • 37 Стоян

    7 1 Отговор
    Още малко и щях да повярвам на ваксарската рекламна кампания ! Вие за накажи ли вземате хората ? В България са на изчезване но в другите така наречени " цивилизовани" държави 90% са баламурници.
  • 38 Абе не е много

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "СССР":

    По 2000 на ден са болни в Рассия...нещо като нищо е тоя Спутник...
  • 39 Zoro

    4 2 Отговор
    Вечна ерекция от пфайзер, а с модерна ще си винаги в крак с времето!
  • 40 2239

    8 1 Отговор
    РЕКЛАМА
  • 41 Така е

    6 0 Отговор
    Който се ваксинирал 2 пъти, ще ходи и за 3-ти, а който не е - има избор.
  • 42 ииии

    8 0 Отговор
    Преди 30 г. Марлборо, бяха доказали нАучно, че цигарите да супер полезни!!!!!
  • 43 провинциалист от провинция Тракия

    3 1 Отговор
    И колко от вас прочетоха най-важното - "пациенти, които преди това са преболедували коронавирус"?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ганю Възмутен

    2 0 Отговор
    Радвам се че се ваксинирах с Пфайзър, но все още не хващам нито без пари? Означава ли това че не са ме чипирали правилно?
  • 46 ИВАН

    4 0 Отговор
    ЕВТИНА МАНИПУЛАЦИЯ.ИЗМИШЛЬОТИНИ!
  • 47 незнайко

    1 0 Отговор
    Ако успяват постоянно да го МУТИРАТ със сигурност няма да е доживотен имунитета !!!