Отидете към основна версия

2 612 26

Германия ще задължи всички влизащи в страната да се тестват?

  • германия-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тестове

Германският здравен министър планира да разшири обхвата на задължителните тестове

Снимка: Shutterstock

Ще изисква ли Германия задължителни тестове за коронавирус от всички, влизащи в страната? Този въпрос засяга и стотици хиляди българи, които живеят или работят в Германия, а през лятото се завръщат за известно време в България.

Шпан: Тестовете ще са задължителни за всички

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан очевидно възнамерява да разшири обхвата на задължителните тестове. В едно интервю Шпан каза, че в бъдеще завръщащите се отпускари и всички влизащи в Германия ще трябва да представят отрицателен корона тест - независимо откъде пътуват и с какво превозно средство пристигат в Германия.

Досега задължителни тестове трябваше да представят единствено пристигащите със самолет или от високо рисови региони, които нямат пълна ваксинация или доказателство, че са преболедували COVID-19. Говорителка на германското Здравно министерство уточни, че в момента в кабинета се съгласуват новите по-строги мерки за влизащите в страната. Според публикации в медиите, засега министърката на правосъдието Кристине Ламбрехт се противопоставя срещу плановете на Шпан. Тя смятала, че разширените задължителни тестове са прекомерна мярка.

Все повече германци се заразяват в чужбина

Според Института "Роберт Кох", хората, които се завръщат от чужбина в Германия, допринасят все повече за разпространяването на заразата. Тъкмо в началото на лятото броят на завръщащите се от чужбина, които се оказват преносители на коронавируса, рязко се е увеличил. Заразяването при около 10 процента от всички регистрирани случаи в Германия в последните седмици вероятно е станало извън страната.

Германците гледат с особено внимание към Испания, която е тяхна любима туристическа дестинация. Страната отчита нарастващ брой нови случаи на COVID-19 и здравните власти в Берлин я обявиха за "високо рискова". Хората, които влизат от Испания в Германия, в това число от любимите курорти Майорка и Канарските острови, вече трябва да представят или сертификат за двойна ваксинация, или свидетелство за преболедуван COVID-19. В противен случай са длъжни да се карантинират за 10 дни.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.

Свързани новини