Отидете към основна версия

9 776 28

Какво количество алкохол не ни вреди?

  • алкохол-
  • количество-
  • безвредна-
  • здраве

Учени посочиха колко алкохол е безвреден за здравето ни

Снимка: Shutterstock

Ако консумирате алкохол, може би поне веднъж сте си задавали въпроса в каква доза алкохолът не вреди на здравето. Дори и самите вие да не сте любители на спиртните напитки, със сигурност ще ви е интересно да научите отговора му заради вашите близки. Ново проучване показва, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания не трябва да се придържат към пълно въздържание от алкохол, пише actualno.com.

Учени от University College London идентифицираха потенциално полезната доза алкохол за сърцето в проучване, което търси колко вреден е алкохолът за човешкия организъм. Експертите установиха по какъв начин рисковете от опасни сърдечни патологии (инфаркт, ангина пекторис) имат връзка с количеството алкохол, консумирано от мъжете и жените със сърдечно-съдови заболявания. В проучването са анализирани данните на повече от 48 хиляди души. Анализът показа, че в определени количества алкохолът може да бъде потенциално полезен за здравето на сърцето.

„Тези, които са пили половин чаша вино на ден, са имали по-нисък риск от сърдечна недостатъчност от тези, които не пият“, пише списание BMC Medicine, позовавайки се на доклада от изследването.

Също така учените са идентифицирали следните модели. Хората, които консумират около 6 грама алкохол на ден (това количество се съдържа в 1/4 чаша вино), са имали най-нисък риск от възможни сърдечно-съдови усложнения и смърт поради тях.

Хората, които са пили около 15 грама алкохол на ден (това е количеството алкохол, което се съдържа в половин чаша вино), са били в малко по-висок риск от развитие на сърдечни проблеми (в сравнение с тези, които са пили 6 грама), но рискът при тях е бил по-нисък в сравнение с този при хората, които не пият.

При хората, които изобщо не консумират алкохол, рискът от сърдечни заболявания е същият както при хората, които пият бутилка бира или половин бутилка вино дневно. Учените стигат до извода, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат нужда от категоричен отказ от алкохол, въпреки че седмичната консумация на алкохол като цяло трябва да бъде умерена. Консумацията на бутилка вино седмично или три бутилки бира не може да навреди на здравето.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.

Свързани новини