Отидете към основна версия

4 223 27

Над 22 300 новозаразени за 24 часа в тази държава

  • русия-
  • пандемия-
  • коронавирус

Един боне успява да зарази 1500 души с коронавирус

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Броят на потвърдените случаи на заболели от коронавирус за изминалите 24 часа в Русия достигна 22 320 души. Така общо от началото на пандемията те вече са 6 424 884, съобщиха от Федералния оперативен щаб за борба с новата инфекция. В относителна стойност броят на заболелите е 0.35% от населението на страната.

В същото време от Държавния научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“ в Екатеринбург обясниха, че 1 човек е успял да зарази 1500 души. „В страната наблюдаваме свръхпосев (superseeding), когато 1 човек заразява 1500 други“, каза Александър Семенов, директор на Центъра. Той обясни, че когато един човек е заразен със стандартния щам на коронавируса заразява от двама до трима души. При носителите на делта щама заразява пет до шест души, докато при свръхпосев може да зарази много повече от средния брой.

"Всички ние разбираме, че коронавирусната инфекция се разпространява по въздушно-капков път, т.е. максимално чрез социални контакти. Ако човек не спазва социална дистанция, не носи маска, особено ако не се чувства много добре, например във вагон на метрото, ходи на работа и се прегръща и целува с всички, след това има шанс да стане супер-разпространител и да зарази огромен брой хора. Неспазването на нормите на социално дистанциране създава възможности за супер разпространение на инфекцията. За съжаление приносът на супердистрибуторите в заразяването на хората е доста голям“, признава Семенов.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.

Свързани новини