Отидете към основна версия

3 132 52

Израел установи: Трета доза ваксина срещу COVID-19 значително намалява риска от заразяване

  • израел-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • пфайзер

Бустерна доза за над 60-годишни хора е предложила пет до шест пъти по-голяма защита след 10 дни по отношение на тежко заболяване и хоспитализация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трета доза ваксина срещу COVID-19 на фармацевтичната компания Pfizer значително е подобрила защитата от заразяване и сериозно заболяване сред хората на възраст 60 и повече години в Израел в сравнение с тези, които са получили две инжекции. Това са показали резултатите, публикувани от израелското здравно министерство, информира "Ройтерс".

Данните бяха представени на заседание на комисия към министерството от експерти по ваксинация в четвъртък и качени на сайта му в неделя, въпреки че пълните подробности от проучването не бяха публикувани.

Констатациите бяха наравно с отделни статистически данни, съобщени миналата седмица от израелския доставчик на здравни грижи Макаби, една от няколкото организации, прилагащи подсилващи дози в опит да се ограничи "Делта" варианта на коронавируса.

Разбивайки статистическите данни от израелския Институт "Гертнер" и Института КИ, представители на министерството уточниха, че сред хората на възраст 60 и повече години защитата срещу заразяване, осигурена 10 дни след поставянето на трета доза, е четири пъти по-висока, отколкото след две дози.

Трета доза за над 60-годишни хора е предложила пет до шест пъти по-голяма защита след 10 дни по отношение на тежко заболяване и хоспитализация.

Тази възрастова група е особено уязвима към COVID-19 и в Израел беше първата, която беше ваксинирана, когато започна ваксинацията в края на декември.

През последните седмици здравното министерство заяви, че имунитетът е намалял с течение на времето при възрастните хора и при по-младите хора. Повечето ваксинирани хора, които тежко се разболяха в Израел, бяха над 60 години и с придружаващи заболявания.

Израел започна да прилага трета доза на хора над 60-годишна възраст на 30 юли. В четвъртък той намали възрастта за получаване на бустерна доза до 40 години и включи бременни жени, учители и здравни работници под тази възраст. Трети дози се дават само на онези, които са получили втората си инжекция преди поне пет месеца.

САЩ обявиха планове да предложат подсилващи дози на всички американци, като се позоваха на данни, показващи намаляваща с времето защита от ваксините. Канада, Франция и Германия обявиха кампании за поставянето на бустерни дози.

Борейки огнището на "Делта" варианта от юни, Израел в момента има едно от най-високите нива на заразяване на глава от населението в света. Близо 1,5 млн. души от 9,3 млн. население на страната са получили трета доза.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.

Свързани новини