Last news in Fakti

23 Август, 2021 09:04 4 645 17

Коронавирус: ето кое пази децата да не се разболяват тежко

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • деца-
  • болести-
  • здраве-
  • пандемия-
  • имунна система-
  • ваксини

Децата много рядко карат тежко COVID-19 и това има обяснение

Коронавирус: ето кое пази децата да не се разболяват тежко - 1
Снимка: Shutterstock

Когато става дума за защитата срещу коронавируса, децата значително превъзхождат възрастните. Те очевидно могат много по-бързо да неутрализират вирусите, респективно карат заболяването по-кратко и в лека форма. Изследователите от берлинската клиника „Шарите" под ръководството на професор Ирина Леман са проучили въпроса и са стигнали до следния извод: „Открихме, че имунната система в дихателните пътища на здравите, незаразени деца се различава много силно от тази на здравите възрастни хора". Резултатите са публикувани в списание „Nature".

Лигавицата на децата е подготвена за вируса

Носната лигавица на децата е снабдена с всички необходими имунни клетки за предпазване от вируси и други бацили. Докато при здравите възрастни хора там няма почти никакви имунни клетки, посочва Леман. „Второто, може би по-важно откритие, гласи: епителните клетки в носната лигавица, и то точно тези, които включват рецептора, през който вирусът навлиза в клетките и може да ги зарази, са буквално в пълна бойна готовност при децата". Благодарение на това детските клетки могат бързо да разпознаят вируса и да се справят с него.

Т.е. имунната система на децата не е неподготвена за изненадващата среща със заразата и може бързо да елиминира вируса. Изследователите от „Шарите" са анализирали 270 000 клетки на 80 участници в проучването - огромна база данни, която позволява да се направят представителни изводи, изтъква още Леман.

Заплахата за децата не е отминала

Дали новооткритият механизъм не би могъл да се приложи и при възрастните? Професор Ирина Леман казва, че би могъл да се разработи например специален спрей за нос, който да активира именно тази имунна защита, която са открили учените. Силният антивирусен имунитет на дихателните пътища се задържа приблизително до 18-20–годишна възраст - след това спада и остава на едно и също равнище до дълбока старост. Но въпреки наличието на тази „бойна готовност", която предпазва децата, професор Леман предупреждава, че резултатите не бива да се интерпретират неправилно и да се налага измамна сигурност. „Ако погледнем цифрите, оповестени от европейските здравни центрове, се вижда, че все още едно от 10 000 заразени деца се разболява тежко. А от тежко болните деца, на които се налага и интензивно лечение, умира всяко трето."

Ваксинацията остава важна

С оглед на актуалните данни за високо разпространение на заразата, може да се сметне, че доста деца биха могли да се разболеят тежко или дори да умрат. „Затова сме на мнението, че имунизациите са изключително важни и всяко дете, което може да бъде имунизирано, наистина трябва да получи ваксина." Проучването в никакъв случай не бива да бъде използвано за твърденията, че децата изобщо не са застрашени и не трябва да бъдат имунизирани, подчертава Леман. То само обяснява защо децата не заболяват толкова тежко, колкото възрастните.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    47 2 Отговор
    Дааа и когато на здрави деца от малки ги запукате с ваксини зареди алчността на фармацевти здр министри и доктори, докато пораснат им скспваъе имунните системи, че даже стават и резистентни на антибиотици, не се чудете защо има толкова много болни
  • 2 Рошко

    33 2 Отговор
    Към това прибавете и гмо храните, мръсния въздух от европейски боклук стреса от щастливия
  • 3 Румен

    27 7 Отговор
    Вирус няма. Просто децата не могат да лъжат какт възрасните.

    Коментиран от #11

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    32 0 Отговор
    След ваксините за които НИКОЙ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ четем за РНК ваксини, вече за ДНК ваксини .... Какво следва ‼️
  • 5 плевен

    4 21 Отговор
    Някой веждал ли е на живо, болен от туберколоза? Болестта е ликвидирана с ваксина. И никой не е питал майките с количките.
    Това, че знаеш как да застанеш, за да ти направят бебе, не значи че имаш знанията как да го предпазиш от заразните болести. Личен избор, ама друг път.

    Коментиран от #9, #10, #13, #14

  • 6 Щерю

    27 1 Отговор
    Kато малък все боледувах и винаги хващах летни зимни вируси , децата играят аз лежа болен в каши . След армията , много рядко да се разболеят вече от Груп или вирус някакъв и ако се разболеят много бързо се оправях след това , ден два и съм здрав . Един доктор още като дете каза на нашите да не се притесняват от това че все се разболявам и че като порасна ще имам силен имунитет и се оказа прав... Силен имунитет научен да се бори с вируси е по добре от НЕДОКАЗАНИ ВАКСИНИ

    Коментиран от #15

  • 7 Сух

    22 2 Отговор
    Само не посягайте на децата, че ще има много трупове..
  • 8 Смех

    21 2 Отговор
    Децата не гледат новини и не могат да се разболеят...
  • 9 Спутник В

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Не драскай глупости ами си слагай трети бустер, че е страшно.Вече и маските не пазят от новия щам.
  • 10 Борис

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Туберкулозата е преборена с ИМУНИЗАЦИЯ!!! А срещу вирус не можеш да си имунизираш. Противогрипните ваксини не намериха добра почва не само у нас. Компаниите произведоха огромни количества, които останаха нереализирани. Сега обаче ни го натресоха. И конспирацята, заверата де, е много тежка. Включени са огромни ресурси, използват се всякакви средства. И да не забравяме, че и срещу двата щама на грипа има едно много по-ефтино и щадящо средство - Тамифлу. Но едва ли от фармацевтичната индустрия, както и световните далавераджии - политици, финансисти и всякакви други играчи, ще сбъркат отново и ще пуснат на пазара лек и безопасен препарат или способ за лечението на Ковид. То и Де Доно се самоуби...
  • 11 ARGON

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Румен":

    Така е. Аман от лъжи, дезинформация и пропаганда от еврейските медии.
  • 12 ARGON

    7 1 Отговор
    Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда. Даже не си струва да им чете нескопосаните лъжливи статии човек.
  • 13 Тра-ла-ла

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Виждал съм на живо болни от туберкулоза! Ти защо питаш?
  • 14 ARGON

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Дрън-дрън. Туберколозата се причинява от бактерии, а не от вирус. Освен това ковид-боцкането не са ваксини, защото нямат патент в САЩ. А ковид-инжекциите не получиха патент, защото не покриват критериите за ваксина.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Щерю":

    Мъдро!!!Точно така е!Боледувай,като малък за да си Здрав,като пораснеш!
  • 16 ваксинация

    4 0 Отговор
    Простата, елементарна, екологична, натурална, естествена и безопасна ваксина е да се вкара в организма единица доза умрял вирус с витамин С (или физиологичен разтвор за децата). За предпочитане е да се впръсква в ноздрите за по-голяма и по-бърза ефективност. Така организма ще срещне и опознае пълния спектър на генома на вируса. При следващи срещи на организма с други мутации на вируса ще бъде по-бързо разпознат и локализиран като вражески. Дори когато се оформи следващ щам на вируса ако генома му съдържа части от генома на вируса от ваксината организма по-бързо ще го разпознае като вражески и по-бързо ще реагира. Най-важното е организма да може да произвежда достатъчна и ефективна "войска" за борба с "враговете".
    Може да помислите по въпроса как сами бихте могли да си направите ваксина.
  • 17 ЗАЩОТО

    0 0 Отговор
    Отначалото казваха ,, вируса не засяга децата ,, сега казват ,, децата го изкарват по леко ,, Напротив няма такъв вирус който да пази децата - точно на децата жална им майка ! Съжалявам , че го казвам , но обожавам децата , защото те са бъдещето . И тези гадове са намислили нещо към тях .
    И , ако нещото с което толкова неистово ни плашат беще толкова страшно и пагубно първо децата щеше да удари .
    Вижте назад във времето и не напразно има онзи лаф , който се използва и сега – ХЕЙ , КОГА ЩЕ МИ ВЪРНЕШ ПАРИТЕ – КОГАТО ЧУМАТА ВЪРНЕ НА ХОРАТА ДЕЦАТА !
    Звучи зловещо , но ФАКТ !!!