Отидете към основна версия

12 039 124

Доц. Мангъров: Който иска, нека се ваксинира, но не знаем какво ще стане след години

  • атанас мангъров-
  • д-р аспарух илиев-
  • ваксини-
  • спор-
  • коронавирус

Инфекционистът влезе в остър спор с д-р Аспарух Илиев

Снимка: БГНЕС

"Горе-долу съотношението е каквото е за цялото във страната. Имаме ваксинирани, имаме и не. В момента имаме, ако не се лъжа, един, който е ваксиниран. Имахме ваксинирани, които починаха". Това каза доц. Атанас Мангъров, без да уточнява колко точно ваксинирани са починали, на каква възраст, имали ли са други заболявания и какви. Доц. Мангъров отговори на въпрос на bTV какво е съотношението на ваксинирани срещу коронавирус и неваксинирани в отделението, което той ръководи в Инфекциозна болница. Последва нов въпрос към Мангъров: "Един ваксиниран и колко неваксинирани?" Отговорът: "Другите са неваксинирани. В момента са 30 и няколко, 33-ма".

"Когато човек тръгне да се ваксинира, той трябва да е наясно, че тези ваксини не са проучени както трябва, тяхното решение е дадено "под условие" и ние не можем да знаем какво ще се случи след години, обясни Мангъров. Ако си за интензивното отделение, си "пътник", каза още той и влезе в сериозен спор с д-р Аспарух Илиев относно ваксините, след като д-р Илиев посочи, че ваксината срещу морбили, срещу която Мангъров няма нищо против, е пусната официално в употреба след изпитание върху 2000 души, докато за ваксините срещу коронавируса изпитанията бяха в рамките на 70-80 000 и повече души.

"Който иска да се ваксинира, нека се ваксинира", повтори няколко пъти Мангъров, но твърдо остана на позицията си, че за да говорим за добра ваксина, трябва да минат години т.е. ефектите от нея да се наблюдават с години. Имаше и сериозен спор за информираното съгласие.

"Ако дойдете при мен за упойка, няма ли да трябва да имате информирано съгласие", попита д-р Борис Таблов. А д-р Илиев добави, че информираното съгласие означава пациентът да е запознат с показанията на препарата, който му се прилага, включително страничните ефекти - по листовка! Това не значи, че лекарят, извършващ манипулацията и производителят на препарата не носят никаква отговорност!

"Науката не е разсъждение. Науката е научен експеримент, в който се провежда тест и тестът вижда, че това има ефект", обобщи д-р Илиев. "Няма смисъл хората да умират, при положение, че има как да се предпазят", каза и д-р Таблов.

Източник: Actualno.com

Поставете оценка:
Оценка 4 от 68 гласа.

Свързани новини