Отидете към основна версия

1 158 8

Букурещ е ваксиниран на 50%

  • румъния-
  • ваксина-
  • коронавирус

Над 80 процента от случаите на коронавирусна инфекция и над 92 на сто от смъртните случаи в Румъния са регистрирани при неваксинирани лица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нивото на ваксинационното покритие в Букурещ е 49,7 процента от подлежащото на ваксинация население над 12 години, съобщи днес координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица, цитиран от Аджерпрес, предаде БТА.

"Степента на покритие в Букурещ се доближава до 50 процента, на практика говорим за 49,7 процента ваксинационно покритие на подлежащото на ваксинация население над 12 години", посочи той.

Георгица добави, че на второ място е град Клуж с 46 процента, а на трето - Сибиу с 40 процента.

"На практика 40 процента от окръзите в Румъния, включително град Букурещ, имат ниво на ваксинационно покритие над средното за страната, над 30 процента. 55 процента от окръзите имат ваксинационно покритие между 20 и 30 процента, а само 5 процента, тоест два окръга - Гюргево и Сучава - са с около 19 процента ваксинационно покритие", заяви той.

Координаторът на ваксинационната кампания посочи, че до момента около 5,32 милиона души в Румъния са ваксинирани с поне една доза. В момента работят 583 ваксинационни центъра, които имат капацитет за ваксинация на около 85 000 души. Към това се добавя възможността за ваксинация чрез мобилни екипи или в кабинетите на личните лекари, уточни Георгица.

Той изтъкна, че над 80 процента от случаите на коронавирусна инфекция и над 92 процента от смъртните случаи са регистрирани при неваксинирани лица.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини