Отидете към основна версия

2 496 12

Как Китай се справя с пандемията?

  • ухан-
  • китай-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • тодор радев

Пандемията продължава да е проблем номер едно в Китай

Снимка: БГНЕС/ EPA

Скоро ще се навършат 2 години от първия зесечен случай на коронавирус в Китай. Как се справя страната сега - в "Денят започва" по БНТ темата коментира журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

Той обясни, че епидемията продължава да е проблем номер едно в Китай, но всички противоепидемични мерки остават в сила и в огромната част от хората ги спазват. Другите два фактора са високият процент на ваксиниране на населението - над 80%, както и продължаващото затваряне на страната, което ще продължи поне до края на зимната Олимпиада в Пекин.

"Наскоро директорът на китайския център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че ако процентът на ваксинирани в страната надвиши 85% в началото на следващата година, властите ще помислят за отваряне на границите, но това в никакъв случай няма да стане преди приключването на зимната Олимпиада", каза Тодор Радев.

По думите му най-ваксинираната възрастова група са младежите от 12 до 17 години. В Пекин, където ще се проведе зимната олимпиада през последните дни са обявили старта на поставяне на трета бустерна доза за хора над 18 години, при които са минали 6 месеца от завършване на имунизационния цикъл.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.

Свързани новини