23 Септември, 2021 23:11 4 555 23

Революционно! Първата в света аерозолна инхалационна ваксина срещу COVID-19 е на път да бъде одобрена за спешна употреба

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ухан

Използването не е толкова болезнено и по-достъпно, особено при децата и уязвимите групи, твърдят експерти

Революционно! Първата в света аерозолна инхалационна ваксина срещу COVID-19 е на път да бъде одобрена за спешна употреба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първата в света аерозолна инхалационна аденовирусна ваксина срещу COVID-19 (Ad5-nCoV) се очаква скоро да бъде одобрена за спешна употреба, заявиха разработчиците, предава Радио Китай.

Резултатите от проучванията показват, че тя предизвиква силен клетъчен имунен отговор, като нивото на IgG антителата след вдишването е седем до осем пъти по-голямо в сравнение с инактивираните ваксини.

Ad5-nCoV е съвместно разработена от CanSinoBIO и учените от Института по военна медицина към китайската Академия на военните науки. В момента клиничните изпитвания продължават.

Според резултатите от изпитванията двете дози от аерозолната ваксина не причиняват сериозни нежелани реакции.

Инхалационната ваксина може да стимулира имунен отговор в лигавицата на дихателните пътища. Използването не е толкова болезнено и по-достъпно, особено при децата и уязвимите групи, твърдят експерти.

Освен това се изисква само една пета от инжектираната доза, което облекчава натиска върху производството.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В КИТАЙСКИЯ БАЗАР В ИЛИЕНЦИ

    24 8 Отговор
    СИГУР ВЕЧЕ Я ПРОДАВАТ ЗАЕДНО С ЧИФТ ЧУРАПИ И ПЕТ БРОЯ ПРАСШКИ ДА ЖИВЕЕ ЦИТАЙ РОДИНАТА НА МЕНТАТА🙅🙅🙅

    Коментиран от #5, #19

  • 2 За овце

    36 2 Отговор
    Май ще трябва да минем от маски на противогази.
  • 3 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Новите ефки ще я пръскат.
  • 4 Госあ

    26 7 Отговор
    Еднодозова аденовирусна векторна ваксина, която предизвиква имунен отговор в лигавицата на носната кухина. Наистина чудесно. Стратегията на Китай е да бъде прилагана като бустер след деактивираните ваксини, ако се наложи също така. Може бързо да бъде ъпдейтвана и произвеждана, особено в Китай. Но никога няма да бъде призната от еврокартела, разбира се. За фермата само файзер
  • 5 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "В КИТАЙСКИЯ БАЗАР В ИЛИЕНЦИ":

    Да не мислиш че чурапете у долче и габана са по убави от тия на Илиянци ве селски ? Разликата е, че в Китай освен такива, има и копринени чорапи и прашки. Да ти кажа.

    Коментиран от #7

  • 6 Наркос

    16 4 Отговор
    Тези китайци чисто изнагляха, сега пък направо искат да вдишваме вируса по 7-8 пъти за по-сигурно. Аз предлагам Дзинпин да вдиша на някой анатолец патладжана
  • 7 Наркос

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Ти нали се ваксинира брато , защо се притесняваш за останалите...гледай позитивно на нещата, даже сме ти оставили повечко ваксини ако ти потрябват!

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наркос":

    Не съм. Чакам хубава ваксина. Деактивирана или протеинова. Но и тази лека, еднодозова векторна ваксина също ме устройва. Забележи, има контакт само с лигавицата и предизвиква имунен отговор в кръвната бариера там, без да се разкарва налево- надесно в тялото. Дори не държа да бъде комунистическа ! Може и френска.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наркос

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Деактивираната обикновено е на повече дози и в случая ще са примерно 6 . Протеинова няма как , защото к19 не образува активни полизахариди иначе до сега да беше готова. Тази "нова технология" звучи добре на рекламата , но дори да действа ще стигне тук през 2035...

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Наркос":

    Всъщност са две дози. И дават една нормална за РНКов вирус ефективност, която се запазва и за новите варианти и е точно такава, каквато беше съобщена в началото от производителите. Протеинова има в Китай от доста време и се прилага. Руснаците също имат. И на Пастьор е готова. Повечето капсиден протеини на вирусите а гликирани и това няма да бъде първата протеинова ваксина, за разлика от рнковите. Противогрипните на Пастьор са протеинови.

    Коментиран от #12

  • 12 Наркос

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Не съм си правил труда да проуча, защото колко време ще трае според теб?

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наркос":

    Ами имунитета от деактивираните би трябвало да бъде по дълъг теоретично, а емпирично никой не знае, защото рнковите се ползват за пръв път. Но за противогрипните се знае че се ъпдейтват за всеки сезонен вариант.
  • 14 Хаджи Генчо

    6 0 Отговор
    А со кеф ли ще я ползваме или со зор?
  • 15 moiraine

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Наркос":

    Ако изобщо стигне. Нали не е политкоректна.
  • 16 ГМО

    4 0 Отговор
    Това ми прилича на соята гмо,която за да поникне трябва да бъде напръскана земята обилно с химикал,нарича се стартер.Причината е,че в природата гмо е несъвместимо с никой от видовете и без химикала ще бъде унищожено.Но какво ще стане с хората е друга трагедия

    Коментиран от #23

  • 17 Селяк

    3 1 Отговор
    Да стигнат чак до тук, означава, че наистина има нещо гнило! Нито при Ебола направиха такъв натиск, нито при Зика! При 5 милиона смъртни случая в световен мащаб да направят такъв натиск е много съмнително! В такъв случай няма вече да имаш избор! Нито ще ти кажат, кога ще пръскат, нито ще разбереш! За такъв тип ваксинна съм чел, че се практикува в Индия преди време, но сега като се замисля, явно се прави и на други места и ние обикновените хора дори и не сме разбрали! В какво се превърна света! Жалка история! Така и не се разбра от къде дойде този вирус - Китай отказаха всякаква кооперативност, излъгаха, че е от някакъв си пазар, после идвал от прилепи, после казаха, че идвал от замразено месо от Австралия - смениха позицията си 100 пъти! Накрая вируса се оказа, че р с патент от 2014г и на всички ни стана ясно, че този вирус е поръчков и зад него седят няколко държави и всичко е за намаляване на популацията! Който иска да прочете за патента на вируса, да влезе в европейската официална страница за патенти и да напише коронавирус(английски) и ще излезе цялата документация! Всички знаем какво се патентова - само създадено от човека нещо!
  • 18 Конаре

    4 1 Отговор
    Китай имат две традиционни ваксини меки като грипови (Синовак и Синофарм) и една трета която е аденовирусен протеинов шит като Спутник и Астра Зенека--КанСино, тази в материала.

    Интересно, ако глобохомо страните някога въобще благоволят да приемат китайските ваксини за валидни, коя ли ваксина ще изберат? Една от двете безобидни, или тази дето е същия токсичен шит като Астрата и Спутника?

    Нещо ми подсказва че отговорът е очевиден.

    Коментиран от #20

  • 19 АДЕНОВИРУС

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "В КИТАЙСКИЯ БАЗАР В ИЛИЕНЦИ":

    АДЕНОВИРУС НЕ Е САРС КОВ 2 ЗА КАКВА ВАКСИНА ВЪОБЩЕ ГОВОРИМ СЛЕД КАТО ИМА ДОКУМЕНТАЛНИ КАДРИ ПРЕЗ 50ТЕ ГОДИНИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ИНФАЛАЦИОННИ ВПРЪСКВАНИЯ ВЪВ ВИД НА ВАКСИНА НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ЛЪЖИТЕ КОРОНА ПРОДЪЛЖАВАТ
  • 20 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Конаре":

    Разликата е голяма между китайската и другите. Освен че е еднодозова, както писах , тя създава имунитет в носната лигавица. Механизма и е съвсем друг. Но си абсолютно прав, че деактивираните им ваксини са за предпочитане
  • 21 КОВИД ГЕНОЦИД

    3 1 Отговор
    Ще има ли истински лиценз и ще се предлага ли в аптеките? Що е за "спешна употреба", значи - не. Също така пак ползващите ще си носят пълната отговорност.
  • 22 boev

    1 0 Отговор
    Руската ваксина срещу коронавируса „ЕпиВакКорона“ формира тройна имунна защита, съобщи Руската агенция за защита на потребителите - Роспотребнадзор.

    Данните за принципите на действие на препарата са публикувани на официалния уебсайт на ведомството, пише РИА Новости.

    Антителата пречат на взаимодействието на S-протеина на коронавируса с клетъчния рецептор - така се формира първата защитна линия.

    На втора линия действат антитела, които пречат на сливането на вирусната обвивка с клетъчната мембрана, предотвратявайки проникването на SARS-CoV-2, отбелязват от Роспотребнадзор.

    Ако въпреки това патогенът проникне в клетката, в действие влиза трета защитна линия - клетките на имунната система се активират, информира РИА Новости.

    Ваксината е протеинова,за разлика от другите две ваксини Спутник и
    Ковивак ,които са векторни и с нея най-вероятно се е ваксинирал президента Путин!
  • 23 Всичко живо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГМО":

    днес е ГМО - модифицирано е генно от милионите години еволюция.