Отидете към основна версия

2 269 36

Ускоряват ваксинирането с бустерни дози заради Омикрон

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • омикрон-
  • коронавирус-
  • ваксина

Здравните експерти в Лондон преценяват, че това е изключително амбициозен план, защото за да бъде изпълнен, това означава, че средно на ден ще трябва да се ваксинират по 1 милион души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън оповести ускоряване на програмата с бустер ваксините на фона на задаваща се извънредна ситуация с новия вариант на Covid-19 Омикрон.

В специално обръщение към нацията Борис Джонсън заяви, че трета доза ваксина ще бъде предложена на всеки над 18 години в Англия като първоначалната цел всички пълнолетни да бъдат ваксинирани с бустер ваксина до края на януари сега се изтегля напред до края на годината. Малко по-рано заплахата от Covid-19 бе увеличена на предпоследната най-висока четвърта степен заради варианта Омикрон.

„Опасявам се, че ние сме в извънредна ситуация в битката ни с новия вариант“, изтъкна премиерът.

От утре всеки над 18 години може да получи трета доза, ако са минали три месеца от втората доза. Очакванията са това да се случи и в останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Здравните експерти преценяват, че това е изключително амбициозен план, защото за да бъде изпълнен, това означава, че средно на ден ще трябва да се ваксинират по 1 милион души.

Джонсън обаче изтъкна, че се вземат всички мерки за успех. Ще бъдат повикани на помощ военните, ще бъдат разкрити допълнителни ваксинационни центрове, ще бъдат удължени работните часове, допълнително се обучават хиляди доброволци.

Някои други лечения обаче ще трябва да бъдат отложени, за да може националното здравеопазване изцяло да се фокусира върху ваксинирането в оставащите до края на декември дни.

Само в неделя бяха регистрирани 1 239 нови случаи на заразяване с Омикрон, с което общата бройка надхвърли 3 000, но се предполага, че в действителност тя е много по-висока.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.

Свързани новини