Отидете към основна версия

6 096 40

Лоши новини! Омикрон се размножава 70 пъти по-бързо в бронхите от Делта

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • делта-
  • ваксина

Изследователите смятат, че новият щам се е появил в Южна Африка поради ниските нива на ваксиниране

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вариантът Омикрон се размножава 70 пъти по-бързо в тъканите на бронхите на пациентите, но 10 пъти по-бавно в белите дробове, а това ще улесни пренасянето на инфекцията – смятат учени от Хонг Конг, цитирани от Би Ти Ви.

Изследователите са използвали тъканни проби, взети от пациенти с белодробно заболяване. Те сравняват активността на оригиналния вариант на COVID-19, щамовете Делта и Омикрон. Въпреки факта, че бронхиалните инфекции могат да се понасят по-лесно от тялото, специалистите от Хонг Конг се опасяват, че Омикронът може да представлява по-голяма заплаха.

Експертите също имат опасения относно способността на Омикрон да избягва имунен отговор от ваксини. Това може да причини цитокинова буря при пациенти – остро възпаление, причинено от превъзбуждане на имунната система. Това състояние е потенциално фатално.

Щамът Oмикрон се появи в Южна Африка, вероятно вирусът се е развил в кръвта на пациент, заразен с ХИВ. Изследователите смятат, че новият щам се е появил в Южна Африка поради ниските нива на ваксиниране. В региона само 35% от населението е ваксинирано, а общо на континента – 6,6%.

Информацията за опасността от щама все още е противоречива.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 37 гласа.

Свързани новини