Кафето е естествен стимулант, който "събужда" активността на нервната система, прави ни по-будни, съсредоточени и жизнени. Тази напитка често се свързва със сърдечните заболявания и високото кръвно налягане поради високото съдържание на кофеин в него. Въпреки това редица скорошни изследвания твърдят, че кафето всъщност с нищо не повишава трайно артериалното кръвно налягане.
Според д-р Хирошиге Итакура, сертифициран специалист по клинично хранене, тази напитка дорои може да помогне за свалянето му. Добавянето на оцет или лимонов сок към кафето засилва ефекта на хлорогенната киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане.
Според лекаря киселината е вид полифенол, който не само придава цвета и горчивината на кафето, но има и антибактериални свойства и предотвратява нарушаването на чернодробната функция, късогледството и далекогледството.
Освен това хлорогенната киселина спомага за изгарянето на мазнините, намалява възпаленията в организма, намалява броя на плаките по стените на кръвоносните съдове и защитава ендотелните клетки, като ги поддържа еластични.
Лекарят препоръчва към кафето да се добави една чаена лъжичка оцетна киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане, като стимулира хормоналното му регулиране в организма.
Като алтернатива Итакура предлага в напитката да се сложи ситно нарязан лимон, тъй като той е богат на ериоцитрин, който предотвратява затлъстяването, както и на нарирутин, който помага за предотвратяване на хрема и кихане, заключава експертът.