Отидете към основна версия

4 203 74

Важна новина! Ваксината на "Пфайзер" срещу Омикрон ще бъде готова до март

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • омикрон

Шефът на компанията "Модерна" Стефан Бансел заяви по-рано днес пред Си Ен Би Си, че техният препарат, адаптиран за варианта Омикрон, ще бъде готов през есента

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ваксината срещу варианта Омикрон на новия коронавирус, разработена от компанията "Пфайзер" ще бъде готова през месец март, обяви генералният директор на фирмата Албърт Бурла в интервю за Си Ен Би Си.

Той обясни, че вече е започнало производството на дози от препарата, макар че е рисково. Бурла каза също, че ваксината ще бъде ефикасна и срещу другите познати варианти на Ковид-19, предаде БТА.

Според него засега не е ясно дали има необходимост от препарат, адаптиран специално за Омикрон, но "Пфайзер" ще подготви определено количество дози предварително заради запитвания от държави.

"Надяваме се, че можем да постигнем нещо по-ефективно по отношение на защитата срещу инфекции, тъй като предпазването от хоспитализация и тежко преболедуване, които сегашните препарати осигуряват, е на приемливо ниво, но при условие, например, че е поставена трета доза", обясни изпълнителният директор на "Пфайзер".

През декември д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни болести в САЩ, заяви, че няма необходимост от специално адаптиран за Омикрон препарат, тъй като използваните в момента "бустерни дози прекрасно се справят".

Шефът на компанията "Модерна" Стефан Бансел заяви по-рано днес пред Си Ен Би Си, че техният препарат, адаптиран за варианта Омикрон, ще бъде готов през есента.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 32 гласа.

Свързани новини