Отидете към основна версия

8 166 21

Нови странични ефекти на ваксините срещу COVID-19

  • ваксини-
  • васкулит-
  • коронавирус-
  • модерна-
  • янсен-
  • странични ефекти

Проявите на заболяването обикновено отзвучават спонтанно

Снимка: Shutterstock

Европейската агенция по лекарствата включи нови странични ефекти във ваксините Janssen и Moderna COVID-19. В случая с ваксината Janssen агенцията посочва като страничен ефект васкулит - възпаление на кръвоносните съдове на кожата, което може да се прояви като обрив червени петна и синини.

Васкулитът на малките съдове може да бъде причинен от вирусни или бактериални инфекции, както и от лекарства и ваксини. Проявите на заболяването обикновено отзвучават спонтанно с течение на времето с подходящи поддържащи грижи. Агенцията е прегледала общо 21 случая, съобщени по целия свят, включително 10 случая, съответстващи на установената дефиниция за кожен васкулит на един орган. За повечето от тези 10 случая не беше идентифицирано друго очевидно обяснение; осем от тези случаи са настъпили скоро след прилагането на ваксината.

Що се отнася до ваксината Moderna, агенцията препоръча към информацията за продукта да се добави предупреждение за огнища на синдром на капилярно изтичане (CFS), сериозно и много рядко заболяване, което причинява изтичане на течност от капилярите, водещо до бързо подуване на ръцете и краката, внезапно наддаване на тегло, прималяване, сгъстяване на кръвта, ниски нива на албумин, и ниско кръвно налягане. CFS често се свързва с вирусни инфекции, някои видове рак на кръвта и възпалителни заболявания. Агенцията заключи, че няма достатъчно доказателства за установяване на причинно-следствена връзка между двете ваксини и появата на нови случаи на CFS. Въпреки това тя препоръча включването на предупреждение в продуктовата информация на Moderna, за да бъдат запознати здравните специалисти и пациентите с потенциалния риск от обостряне. Агенцията препоръчва това предупреждение, тъй като някои случаи на обостряне на CFS предполагат връзка с ваксината Moderna, докато за случаите, съобщени след ваксинация с Pfizer, такава връзка не е установена. Общо са прегледани 55 случая на CFS, 11 с ваксината Moderna и 44 с ваксината Pfizer.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.

Свързани новини