Отидете към основна версия

1 208 9

Здравният министър предлага: Спешните медици да могат пак да изписват антибиотици с хартиена рецепта

  • здравен министър-
  • спешни медици-
  • хартиени рецепти-
  • антибиотици

"Втори вариант е да снабдим с електронен подпис всички екипи, които работят в "Спешна помощ" и по този начин смятаме, че по-бързо можем да решим този проблем, тъй като всички са снабдени с таблети и могат да изписват електронната рецепта на място", обясни министър Хинков

Снимка: БГНЕС

Да се върне възможността на спешните медици да изписват антибиотици с хартиена рецепта. Това е един от вариантите, които предлага здравният министър Христо Хинков като решение на проблема с невъзможното изписване на електронни рецепти за тези лекарства от тези екипи, съобщават от БНР.
По време на изслушване в здравната комисия в Народното събрание Хинков посочи възможните варианти на ситуацията.

"Ще променим наредбата, което ще отнеме около месец. И ще им въведем отново хартиена рецепта само за този контингент.

Втори вариант е да снабдим с електронен подпис всички екипи, които работят в "Спешна помощ" и по този начин смятаме, че по-бързо можем да решим този проблем, тъй като всички са снабдени с таблети и могат да изписват електронната рецепта на място".

Близо 70% от белите електронни рецепти, издадени през изминалата седмица, са изпълнени. Това обяви изпълнителният директор на дружеството "Информационно обслужване" Ивайло Филипов пред здравната комисия в парламента. Той също беше изслушан заради проблемите при изпълнение на електронни рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства.

Намалява делът на анулираните такива рецепти, до 2 процента в неделя. От дружеството посочиха, че пациентите у нас могат да използват електронната рецепта и в чужбина, като я разпечатат на хартия.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини