25 Март, 2021 12:51 8 253 19

Няколко съвета как да увеличим ликвидността на употребяван автомобил

  • съвети-
  • автомобилът на старо-
  • ликвидност

Независимо от това какъв и на каква възраст е вашият автомобил, рано или късно се стига до неговата препродажба

Няколко съвета как да увеличим ликвидността на употребяван автомобил - 1

Сега ще ви разкажем за няколко основни неща, които е добре да се спазват докато експлоатирате колата си, за да може впоследствие да я продадете за повече пари.

Документи

както е добре известно без лични документи сте за никъде, а подобно е положението и с вашата кола. Ако купувачът няма доказателство за ремонтните дейности, които сте правил по автомобила си, той няма да иска да плати много. За това е добре да запазите всички документи, свързани с колата, в една папка. Това могат да бъдат диагностични и сервизни протоколи за поддръжка, фактури за сервиз и ремонт, касови бележки за покупка на резервни части и много други. Препоръчително е да подредите всичко в хронологичен ред. Също така, сервизната книжка трябва да бъде подпечатана от добър сервиз.

Пастиране и полиране

Редовното пастиране и полиране на автомобила улеснява поддържането му по отношение на чистотата, тъй като мръсотията не залепва лесно. През пролетта или есента не може да се избегне замърсяване, специалните пасти улесняват отмиването. Освен това така се запазва блясъкът на лаковото покритие, а чистата и лъскава кола винаги се продава по-лесно и за повече пари.

Поддържайте салона чист

Редовно почиствайте тапицерията на автомобила си, както и пластмасовите части в салона. Налични са също така и специални препарати с импрегнация, които ако се нанасят редовно петната няма да бъдат толкова много. Наложително е интериорът да бъде почистван редовно и с прахосмукачка, тъй като мръсотията и дребните песъчинки ще износят по-бързо подовото покритие и ще надраскат пластмасовите детайли.

Третирайте своевременно микропукнатините

От 80-те и 90-те години насам почти всички превозни средства се произвеждат от поцинкована ламарина. Новите автомобили са много по-малко податливи на корозия. Но проблемът с малките камъчета, които повреждат покритието на колата си остава. Чакъл и ситни камъчета могат да повредят боя чак до основата ѝ. Водата и замръзването пък ще разядат тези "язвички" допълнително и така създадената открита площ ще корозира. За да не се стига до там се използват специални коректори, а ако все пак има по-големи микропукнатини по боята и покритието, то не насочвайте силна струя вода към мястото, особено през зимата. Ръждясала кола трудно се продава. В случай на сериозни повреди на лаковото покритие, по-добре е да се свържете със специалист, който ще премахне ръждата и ще полира повредените места.

Паркирайте внимателно

Всички знаем, че особено в градски условия е трудно да се избегнат повреди при паркиране. Заради тях обаче цената на колата пада драстично. Прецизното паркиране ще помогне, тоест при запазване на свободно пространство наоколо, доколкото е възможно, разбира се.

Не отлагайте ремонтите

Дори незначителни повреди могат да унищожат автомобила с течение на времето. Експертите съветват, ако откриете и най-малки неизправности, особено по окачването и двигателя, свържете се със сервиз възможно най-скоро.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 механик

    53 7 Отговор
    Благодаря за информацията която дядо ми от преди 40 год. ме учеше !!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 пенсионер

    43 14 Отговор
    Е как да я продам тойотата ,като ще ме надживее!!

    Коментиран от #13

  • 3 DrivingPleasure

    28 5 Отговор
    Абе да бе... у БГто какви документи ще събереш, каква сервизна книжка ще попълниш и кой ще ти повярва...
    Те сигурно 50% от продажбите са на коли, които се карат докато върви и се хвърля, щото ремонта е по-скъп от колата...
  • 4 Шпек

    38 1 Отговор
    В Дупнишкият автосалон този занаят е като рецептата на кока кола—таен.

    Коментиран от #10

  • 5 Име

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "механик":

    Не всички имат такива дядовци. А иначе сериозно. Добре е да има такива образователни статии, защото днешната младеж са тотални консуматори. Хубав материал. Браво на факти и мобиле.
  • 6 Марио

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "механик":

    На правопис обаче не те е научил, нито дядо ти, нито някой друг. Статията си е супер и наистина трябва да има такива материали, а не само "жълти вести".
  • 7 Гост

    22 5 Отговор
    Чисти, организирани и подредени хора нямат нужда от такива статии които да им напомнят да си поддържат колата в изрядно състояние. За мърлячите-шкембелии и 1000 такива статии да се напишат, ефект 0.
  • 8 Цецо

    13 2 Отговор
    Има едно списание от DEKRA което излиза годишно или през година, то е Автокаталог на много марки и модели автомобили като се представят различните видове оборудване и статистически данни за здравината на модела през последните 5-10 години на пазара. Там има много подробна и интересна информация (за интересуващи се от 2ра употреба автомобили).
  • 9 Къде е Курск

    3 13 Отговор
    Аве къде е тая подводница ,сега беше тук и хоп няма я

    За Ростов на Дон става дума ,не за Курск

    Коментиран от #15

  • 10 Гъзар тънкач с А8 на гаС

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шпек":

    Аве ти Шпека от АКБ ли си?
  • 11 Калитко

    7 3 Отговор
    Връщам километража и съм готов.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Plameni

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "пенсионер":

    Нямаш ли син ,дъщеря, внуци ,на старини да ти купят един Мерцедес да покараш автомобил.
  • 14 Гост

    13 0 Отговор
    Искам Ра4ко да ми покаже, как се взема фактура за сменен съединител от махленски гаражен майстор.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 4738

    1 1 Отговор
    Отново нищо не написа комплексарчето
  • 17 Пурко

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Като го заплашиш с НАП и комисия за защита на потребителя!

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пурко":

    И мигом ще се запознаеш с винкела, а месец по-късно ще си търсиш нова кола.
  • 19 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Пастирането е излишно, с останалото съм съгласен. Но все пак не се надявайте да вдигнете цената и, просто ще карате по добре изглеждащ автомобил.