Last news in Fakti

29 Януари, 2022 04:36 3 569 18

29 януари 1886 г. Карл Бенц взема патент (ВИДЕО)

  • карл бенц-
  • патент-
  • кола

През 1888 г. Карл Бенц демонстрира своите машини и на други международни автомобилни изложби

29 януари 1886 г. Карл Бенц взема патент (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

29 януари 1886 г. германският инженер Карл Бенц патентова първия автомобил с бензинов двигател.

Карл Бенц е роден на 25 ноември 1848 г. в Карлсруе, в семейството на локомотивен машинист. Баща му починал, когато Карл бил на две години. Въпреки, че била принудена да се справя с ограничени финансови средства, неговата майка успяла да осигури на своя син добро образование. Карл Бенц учил в гимназия, а след това в Политехническия университет в Карлсруе. След това завършил двугодишна практическа специализация в машиностроителната компания Maschinenbau-Gesellschaft в Карлсруе. Той започнал работа като чертожник и конструктор във фабрика за кантари в Манхайм. Той загубил работата си през 1868 г. и бил назначен в строителна компания, специализирана в строителството на мостове.

След това той заминал за Виена, където за кратко време работил в компания за железни конструкции.

Преди да стигне до работещ бензинов двигател, Бенц осъществява първия си патент още през 1879 г. През 1885 г. той създава „Моторваген” - първият автомобил, задвижван от бензинов двигател. Бенц изобретява и карбуратора, система за регулиране на скоростта, запалване чрез искри от акумулатора, водния радиатор и др. През 1893 г. Карл Бенц въвежда за първи път кормилната система с шарнирен механизъм. През 1896 г. той разработил и т.нар. „контра-двигател”, предшественик на съвременните двигатели със срещуположно разположени цилиндри.

На 1 октомври 1883 г. основава компанията „Бенц и Ко. Райнише Газмоторен-Фабрик, Манхейм” заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер. С финансовата подкрепа от бизнесмените Бенц можел да съсредоточи цялата си енергия върху разработването на автомобилни двигатели.

Той започнал с разработването на цялостната конструкция на автомобил, в който да вгради четиритактовия си бензинов двигател. Неговият конкурент Даймлер от своя страна поставил първия си двигател върху шаси. През 1886 г. Карл Бенц получил патент за своя автомобил и представил пред публиката първата „патентована моторна кола на Бенц”.

Возилото с три колела е с двигател, разположен на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с. Максималната скорост на превозното средство от 19 в. е 16 км/ч.

Същата година по случай рожденият ден на жена си превръща един файтон в първия 4-колесен автомобил. Първият тест драйв на машината се е състоял на 3 юли 1886 г. в Манхайм. Берта Бенц и двамата и синове Евгений и Ричард тръгват в най-дългото пътешествие в дотогавашната автомобилна история. Тя използва патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 км) от Манхайм до Пфорцхайм.

През 1887 г. първият в света автомобил е показан на изложба в Париж. От този модел да произведени едва три броя, два от които са изчезнали безследно (най-вероятно са откраднати). Оцелелият е сега сред най-ценните експонати на Германския музей в Мюнхен, при това състоянието му е много добро и се предполага, че може да се движи.

През 1888 г. Карл Бенц демонстрира своите машини и на други международни автомобилни изложби. През 1893 г. той създава четириколесния автомобил „Виктория”, като патентова своя система за управление на колелата, при която те се въртят по отделно, а не цялата предна ос като при каруците, и това е принципно ново техническо решение. Колата има мощен трилитров мотор с мощност 3 к.с. Този модел укрепва финансовото състояние на фирмата.

Бенц обаче се връща към първия си автомобил, през 1894 г. го преработва в четириколесен под името „Вело” и през следващите три години продава от него 381 броя. Счита се, че това е първият сериен автомобил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джок Съдбата

    6 29 Отговор
    Скоро бензиджийниците ще фалират, кеф :)

    Бъдещето е електрическо!

    Коментиран от #2, #3, #13

  • 2 Станал си рано

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    Или те хапе коня
  • 3 Първи

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    Подготви ли си текста за ковид преброяването?

    Коментиран от #4

  • 4 Ваксиниран3002

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Първи":

    Не може да го подготви, единния портал са усетили вятъра и са спрели нощните смени. Още няма инфо за вчера и джоки няма за какво да говори. Направо се чудя, набодените какво ще рекламират, като всичко свърши?
  • 5 Рено енрусиаст

    3 20 Отговор
    Има ли още глу паци вяряащи че двг ще оцелей

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Ваксиниран3002

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рено енрусиаст":

    Не, няма да оцелее, но още е рано за пълна електрификация. Светът не разполага с толкова мощности, за да може да се зареждат милиардите електромобили, ако всичко се подмени. Според мен бъдещето е на роривната водородна клетка.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алфa Вълкът

    2 4 Отговор
    Били ли са ваксинирани със Спутник V? Aко са имали руска вакса, сега щеше да са живи!
  • 9 Водород откъде

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ваксиниран3002":

    Токът може да се зарежда и от обикновен контакт, с България всяка година изнася ток за зареждане на 7 милиона електромобила, така че има достатъчно мощности от утре да минем на ток.

    Кажи обаче, ако минеш на "роровни клетки" от къде ще ги зареждаш? Как така според тебе няма от къде да вземем ток, ако за водорода нямаме никакви проблеми?

    А знаеш ли, че за производство на водород за 100км е необходима електроенергия, достатъчна за измиване на 400км с електромобил? А 4 пъти повече ток за производството на водорода откъде?

    Сега разбираш ли, защо вече никой не ще и да чуе за лек автомобил на водород?

    Коментиран от #11

  • 10 Колелото на историята се върти

    6 0 Отговор
    "Същата година по случай рожденият ден на жена си превръща един файтон в първия 4-колесен автомобил."


    Махнал коня и сложил ДВГ.


    Същото се опитват да правят и сегашните автомобилни производители. Махат ДВГ и слагат електромотор, а купе, шаси, окачване че даже и двигателния отсек барабар с радиаторната решетка остават същите. Някои оставят даже и скоростната кутия и съединител.

    Доста време ще мине, докато се избавят от настоящите наследствени форми на електромобила и разкарат повечето възли от под предния капак и си го оставят за преден багажник.
  • 11 Н2О

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Водород откъде":

    От автомивките.
  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    И без субсидии от държавата?! Как е успял? - зачуди се Илон.
  • 13 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    А ти планираш ли скоро да си купиш електрическа кола, че да не ходиш пеша, като фалират бензинджиите?
  • 14 Трифонов

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рено енрусиаст":

    Когато бях много, мноого малък, гледахме научно-фантастични филми, в които действието се развиваше в 2020г. Демек - далеч в бъдещето. И показваха фантастични стъклени сгради, висящи изящно във въздуха сред приказни пухкави облаци насред безкрайно синьо небе. А сред тях, в перфектни колони, се носеха футуристични превозни средства, които издаваха странен свистящ звук, ускорявяха мълниеносно, демонстрираха феноменална маневреност и... се управляваха сами... Казваха, учеха ни, че до 2020 година светът щял да изглежда така, че и по-странно дори, колите щели да летят и нямало да замърсяват въздуха, източниците на енергия щели да са кристално чисти и безкрайни... И тогава, като бях на 8, ми се струваше възможно. Все пак до 2020 оставаха близо 3 десетилетия. Ала днес, през 2022г., гледката от прозореца в 9 сутринта, ми изглежда съвсем същата, като тази отпреди 30 години... С разлика само в някои много дребни и напълно несъществени детайли... Та от опит знам, че всички приказки за бъдещето са просто фантазии и нищо повече.

    Коментиран от #16

  • 15 JDMfan

    2 2 Отговор
    Интересно, че Мерцедес са първите започнали да произвеждат автомобили... а сега почти всички са по-напред с технологията :) Но знаете ли, че това не е много лошо? Тойота,Нисан и др. "японки" са много напред... Вече са с електрически рейки и тн... Американските са мноооого назад... Чували ли са за технология наречена олекотяване??? Чували ли са за кпд на мотора? А мерджаните и всички германски и европейски са нещо посредата. Това е готино защото човек може да си избира какво иска. Аз съм си фен на японските бегачки но... Новите са гаднички ;) гтр, 400з и Субару си остават и ще си останат брутални. Всяка марка (абсолютно всяка) има готини модели. Аз не харесвам много европейски още по-малко американски. Но предполагам, че имат фенове ;)
  • 16 Каква разлика очакваш?

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Трифонов":

    В момента в България масово се карат автомобили произведени, когато си бил на осем години и си чел тези фантасмагории. Тоест дори теоретично през 2020 година да бяха започнали да произвеждат летящи автомобили, в България ще ги видиш през 2050 година.

    Същото ще стане и с електромобилите. В световен мащаб ще станат масови(ще вземат по-голяма част от продажбите, а не като движение по пътищата) чак след 2030 година, а в България през 2050.

    Просто всяко нещо си има инерция и жизнен цикъл и няма как да бъде заменено с магическа пръчка. И ако жизнения цикъл на един смартфон е 2-3 до пет години и смяната на поколенията става бързо, то жизнения цикъл на един автомобил е 20 години и замяната на автомобилите по пътищата става горе-долу за толкова време, дори новите поколения да се произвеждат още днес. Тоест дори с магическа пръчка от днес да се произвеждат 100% електромобили, ще видиш това през прозореца най-рано след 10-15 години.
  • 17 карача

    2 1 Отговор
    Незнам защо все това ни набиват,че Бенц е направил пръв автомобила.Пръв е получил лиценз,посъветван от негов приятел-да.но, във Франция и Англия няколко години преди него са направени прототипи,дори по-добри от неговия.
    По правилно е да се пише,че Бенц пръв е патентовал автомобил с бензинов мотор,като се има впредвид,че бензиновия двигател е изобрететен и конструиран от друг велик ум.
  • 18 Plameni

    0 0 Отговор
    ФАКТИ дв бяхте написали ,че от 29.01.22г стават Mercedes-Benz Group AG