Last news in Fakti

26 Май, 2022 13:24 11 077 14

Как по капките на асфалта да разберем каква течност изтича от колата

  • автомобили-
  • съвети-
  • капки по асфалта
Как по капките на асфалта да разберем каква течност изтича от колата - 1

Приближавайки колата след спиране или продължителен престой, водачът става неспокоен, когато види капки или локвички под колата. Как да разпознаем какво конкретно изтича от колата и какви могат да бъдат последствията от тези течове, ви разказваме сега.

Конденз от климатика

Най-безвреден за колата е кондензът, тоест водата от климатика. Дори след кратко спиране, когато е горещо, на паважа се появява локва, която плаши начинаещия шофьор. Това е обикновена кондензация на вода от охладителя или климатичната система. Влагата се стича върху асфалта през дренажна тръба в долната част на двигателното отделение. Тоест в това няма нищо страшно.

Бензин

По-лошо, ако се появят капки или петна в областта на задното дясно колело. Това най-често е бензин, чиято миризма е трудно да се обърка с нещо друго. По правило се усеща добре и в салона. Ако говорим за причините, те може да са много - спукан резервоар за гориво или повреден горивен филтър са най-често срещаните причини.

Друга такава е, че пластмасовите фиксатори на тръбите за гориво са изтръгнати. Това се случва през зимата, основно на германски автомобили като Volkswagen Tiguan. Разтопеният сняг замръзва през нощта и буквално чупи скобите и под колата се появява локва бензин.

Спирачна течност

Ако говорим за спирачна течност , тогава тя най-често капе в областта на колелата, близо до спирачните механизми. Няма големи локви, обикновено се появяват само няколко капки, на които можете и да не обърнете внимание. Междувременно този теч е много опасен.

Основният риск е, че по време на рязко спиране повишеното налягане в системата ще избие рязко и колата няма да спре. Ето защо редовно проверявайте нивото на спирачната течност в резервоара. Течността има алкохолна миризма и жълтеникав цвят. Ето защо, ако забележите такива капки, спешно отидете в сервиза.

Масло

Може да изтече масло както от двигателя, така и от скоростната кутия. Причините изобилстват. Нека започнем с факта, че след смяна на маслото (както в двигателя, така и в трансмисията), някои "майстори" просто не затягат добре дренажната пробка. Или може би собственикът или въпросният "майстор" са решили да спестят пари и време и не е сменена гарнитурата на картера след отварянето му. А тя трябва да се сменя винаги, когато се отвори капакът.

Семеринги и други уплътнения също могат да са сред причините. Капките върху асфалта могат да бъдат разпознати по тъмнокафявия им цвят и острата миризма. А на повърхността им се виждат цветни петна. Що се отнася до маслото от скоростната кутия, или от задния мост, то има по-светъл кехлибарен оттенък.

Антифриз

И накрая, антифризът. Тази охладителна течност има специфична миризма на алкохол и висок вискозитет и може да се разпознае по цвят - само трябва да знаете с какъв цвят антифриз е заредена вашата кола. Например Volvo 850 е със зелен, а Opel Astra H с червен антифриз.

Ако се забележат подобни капки под двигателния отсек, това е сериозна причина да внимавате. Първо трябва да проверите нивото на охладителната течност в разширителния резервоар и ако е под нормалното, да допълните. След това трябва да потърсите откъде идва течът. Причините могат да са свързани с изтичащ радиатор или повредени тръби на охладителната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немец

    16 7 Отговор
    Я, статия за собственици на ВАГ.

    Коментиран от #13

  • 2 Радо Слав

    1 11 Отговор
    Под моята кола винаги има всякакви капки масло антифриз. Изобщо не ме притеснява. Като трябва доливам и карам
  • 3 Пепи

    7 7 Отговор
    Най-трудно е под BMV. Бърка Масло и Вода

    Коментиран от #14

  • 4 УЖАСЕН УЖАС Е КОГАТО ПРОКАПЕ

    8 3 Отговор
    КАЗАНА ЗА РАКИЯ😱😱😱
  • 5 Специалист

    10 6 Отговор
    Не си купувайте Ауди и няма да ви се налага подобен тип диагностика.

    Коментиран от #6

  • 6 карчи

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Специалист":

    Факт!
    Затова, към статията трябва да се добави и "хидравлична течност" , рейки и пр. Малко трудно се различава визуално от по-чисто масло, ако е от жълтеникавата. ВАГ-ините са особено потърпевши!
  • 7 Гост

    6 2 Отговор
    Ако не си сменил течността за чистачки със зимна и замръзне, може да спука казанчето и да се появи нов теч.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Когато пълните бензин до горе винаги гледайте под колата......Не под дясното или лявото колело...имате горивни маркучи които правят връзка от бензин-резервоара към металните тръби.Обикновенно,ако има пропускане не тегли бензин помпата и .....теоретично не можеш да стартираш автомобилът....Та сменяйте редовно тези маркучи.новите ви коли са,като новите ви дипломи....Много ,мноого нацвъкани ,а зад тях еДно НИЩО!!!
  • 9 Ситрошен

    9 1 Отговор
    Само в България е пълно с течащи коли по паркинзите, всеки си купува нещо, което не може да го поддържа и само цапа..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Има

    2 0 Отговор
    толкова много течности в колите (масло ДВГ, масло ск.кутия, хидравлика, антифриз, сп.течност, масло в климатичната система), че често не е ясно какво точно тече. Някой са с подобен цвят. Например маслото за климатиците е жълто-зеленикаво, също като спирачната течност. И може да прокапе точно до колелото, ако там е филтър/дехидратора или датчик за налягане и да си мислиш че е спирачна течност.
    По-правилно е без да се мести колата да се гледа откъде може да е текло, а ако е текло повече - да се види коя течност е намаляла.
    Не на всички коли резервоара е отдясно, та бензин може да тече и отляво, а и отпред (което е по-опасно).
    Антифриз може и да е и син на цвят. Цвета може да не си личи на земята, особено ако антифриза не е сменян навреме. Не е вярно че мирише на спирт. Прилича на "мазна вода" на пипане.
    Маслото за скоростите е с характерна миризма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.